Potpisan projekat o upravljanju ljudskim resursima u opštinama vredan 4 miliona evra – Bankar.rs
SVE VESTI

Potpisan projekat o upravljanju ljudskim resursima u opštinama vredan 4 miliona evra

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Savet Evrope potpisali su danas u Beogradu Ugovor o realizaciji projekta „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi – II faza”, koji finansiraju Evropska unija i Savet Evrope, a sprovode SKGO i Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave (MDULS).

Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave istakao je značaj projekta koji afirmiše stručno usavršavanje i programe obuka u jedinicama lokalne samouprave.

“Druga faza projekta značajan je sled u pružanju neophodne podrške opštinama i gradovima u daljem unapređenju ljudskih resursa i verujem da će aktivnosti planirane projektom značajno doprineti podizanju kapaciteta lokalnih samouprava za pružanje kvalitetnih usluga građanima”, izjavio je Ružić.

Tobias Flesenkemper, šef misije Saveta Evrope u Beogradu, rekao je da je sastanak pokazatelj načina na koji funkcioniše Savet Evrope pružajući podršku lokalnim partnerima.

“Danas smo u prostorijama SKGO, mestu koje predstavlja lokalne samouprave, što ukazuje na našu želju da direktno podržimo opštine i gradove u Srbiji, osnažimo kapacitete gradova i opština i ostavljamo nasleđe SKGO koji će kvalitetno nastaviti saradnju sa njima i nakon završetka projekta”, rekao je Flesenkemper.

“Saradnja sa MDULS pokazuje i težnju Vlade Srbije da primenjuje standarde Saveta Evrope. Poboljšan je dijalog sa svim uključenim stranama kako bismo unapredili standarde u lokalnim samoupravama”, dodao je Šef misije Saveta Evrope u Beogradu.

Dušanka Golubović, predsednica SKGO i gradonačelnica Sombora izjavila je da su najviše benefita u prethodnoj fazi projekta imale pilot lokalne samouprave koje su bile korisnici paketa podrške u oblasti upravljanja ljudskim resursima, a zahvaljujući uspehu prvog dela, sada krećemo u drugu fazu projekta.

“Aktivnosti na projektu značajno će doprineti izgradnji i unapređenju procesa upravljanja ljudskim resursima i uspostavljanju sistema za stručno usavršavanje zaposlenih u gradovima i opštinama, i na taj način podići će kapacitet lokalne samouprave za pružanje kvalitetnih usluga građanima, a sve u skladu sa Strategijom reforme javne uprave u Srbiji”, rekla je Golubović.

Gradovi i opštine u Srbiji su, kroz prvu fazu projekta „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi” dobile značajnu podršku u uspostavljanju funkcije upravljanja ljudskim resursima i stručnog usavršavanja lokalnih službenika.

Prva faza projekta pružila je podršku svim lokalnim samoupravama u Srbiji u izgradnji kapaciteta za upravljanje ljudskim resursima i izgradnji sistema za stručno usavršavanje.

Drugom fazom projekta predviđen je niz aktivnosti koje imaju za cilj podršku gradovima i opštinama, ali i Nacionalnoj akademiji za javnu upravu kao centralnoj instituciji za stručno usavršavanje, zatim Savetu za stručno usavršavanje zaposlenih u JLS kao i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Projekat će trajati naredne tri godine i ukupna vrednost je četiri miliona evra.

Tags
Back to top button