Bitkoin spašavaju Kina i Rusija – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Bitkoin spašavaju Kina i Rusija

Virtuelni novac prošle godine zabeležio je strmoglav pad, a „kriptovaltuna groznica“ uništila je mnoge investitore.

Međutim, te valute pronašle su svoj spas, pre svega u finansijskim transakcijama koje se obavljaju između Rusije i Kine, navodi Sputnjik.

Iako se vrednost najveće kriptovalute, bitkoina, tokom 2018. godine smanjila pet puta, dobra vest je što se taj pad nije odrazio na svetsku ekonomiju, piše ruski list „Vzgljad“. Naime, bitkoin se početkom prošle godine prodavao po ceni od preko 20.000 američkih dolara, dok je danas njegova vrednost nešto manja od 4.000.

Prema mišljenju generalnog direktora ruske kompanije za korporativno osiguranje „SB Top tajm“ Arsenija Pojarkova, da bi se kupovina bitkoina uopšte isplatila, njegova vrednost bi trebalo da bude viša od 5.000 američkih dolara.

Međutim, bitkoin je pronašao spas, a reč je o finansijskim transakcijama između Rusije i Kine, pogotovo u svetlu novonastalih komplikacija i porasta troškova prilikom slanja novca. Naime, još sredinom 2017. godine gotovina je praktično nestala prilikom obavljanja transakcija na relaciji Rusija—Kina, a roba je uprkos tome nastavila da ide. Postavlja se pitanje, gde je nestala gotovina?

Pojarkov objašnjava se tržište preorijentisalo na slanje novca putem kriptovaluta. Njihova nestabilnost po pitanju vrednosti se ne odražava u velikoj meri na ove transakcije budući da celokupan proces prebacivanja gotovine u kriptovalutu, zatim slanje te valute i potom ponovno prebacivanje u gotovinu zahteva svega nekoliko minuta.

Kao rezultat ovih brzih transakcija minimalizuje se rizik od gubitaka zbog kursne razlike, što je dovelo do toga da se takve transakcije vrše na dnevnom nivou u multimilionskim iznosima. Jedini problem jeste što među tim transakcijama ima dosta i onih koji spadaju u sivu zonu ekonomije.

Tags
Back to top button