Tržište nekretnina pred novim kolapsom – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Tržište nekretnina pred novim kolapsom

Pred tržištem nekretnina mogla bi biti najgora godina od poslednjeg kolapsa 2008, smatra James Stack, finansijski analitičar i čovek koji je predvideo i prethodnu krizu.

Stack je u intervjuu za Bloomberg rekao da očekuje da će prodaja nekretnina nastaviti usporavati u sledećih 12 i više meseci.

– Postoji i značajan rizik za cene nekretnina ako dođe do recesije – dodao je.

Pre godinu dana Stack je bio među retkima koji su upozoravali da će rast kamatnih stopa na hipotekarnim kreditima uticati na slabiju dostupnost nekretnina za građane. Nakon što je Bloomberg prošlog januara objavio njegove komentare, deonice građevinara zabeležile su desetodnevni pad, a godinu su završile s vrednostima umanjenim za više od trećine.

Danas, godinu kasnije, znakovi da stižu nove nevolje na tržištu nekretnina, ali i na privrednom planu uopšte, sve su značajniji, smatra Stack.

Kupovine nekretnina u Sjedinjenim Američkim Državama u novembru su pale za skoro osam odsto, u decembru je palo i poverenje potrošača, dok je merilo američke proizvodnje palo najviše od 2008. godine, samo dan nakon što je Apple smanjio predviđanja svojih prodajnih rezultata.

Stack je ipak istakao i kako je još prerano tvrditi je li doista reč o novom balonu tržišta nekretnina. To će, objasnio je, zavisiti od toga šta će se događati s ekonomijom uopšte.

“Nažalost, balon se može prepoznati i definitivno utvrditi tek gledajući unazad, nakon što se već dogodio”, zaključio je Stack.

Tags
Back to top button