Žugić: Atlas banka ima šanse za oporavak – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

Žugić: Atlas banka ima šanse za oporavak

U Atlas banci postoje šanse za oporavak, kazao je guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić.

On je, gostujući u Dnevniku TVCG, naveo da je CBCG pripremila plan dokapitalizacije te banke koja treba da ispuni još dva uslova – da se smanje troškovi i da poslovni model bude održiv.

Privremeni upravnik Atlas banke je predložio da se obavi njena dokapitalizacija, jer je utvrdio da bi tako bio moguć nastavak njenog poslovanja, dok je Savet CBCG doneo rešenja o oduzimanju dozvole za rad Invest banci Montenegro (IBM) i otvaranju stečajnog postupka nad njom.

“Ovo je prilika da oni koji su kritičari privremene uprave Atlas banke ili moratorijuma kojim smo sačuvali likvidnost banske, a uradili smo to u najkraćem mogućem roku, da im damo šansu da dokapitalizuju svoju banku. Ako budu ostali nemi na ponudu privremene uprave i Komisije za hartije od vrednosti, onda ćemo dati priliku potencijalnim drugim investitorima koji su ranije iskazivali interesovanje”, kazao je Žugić.

“Proces za Atlas banku je potencijalno održiv, pod uslovom da oni koji su najavljivalji da će zaštiti i poverioce i zaposlene, urade ono što su obećali”, dodao je.

Žugić je poručio da će svi deponenti u Invest banci Montenegro biti obeštećeni od strane Fonda za zaštitu depozita (FZD), do 50.000 evra.

Saopštio je da će 2.824 deponenta biti zaštićena u celini, dok će se manji deo pokušati namiriti iz stečajne mase, odnosno iz imovine ove banke.

“U IBM se uvodi stečaj polazeći od toga da je imovina te banke mnogo niža od obaveza koje ta banka ima i da je nivo kapitala nedovoljan da podrži rizičan profit te banke, odnosno da je koeficijent apsolventnosti za jednu četvrtinu niži iznad propisanog minimuma”, pojasnio je guverner CBCG.

Istakao je da je osnovna funkcije Saveta CBCG i CBCG zdravlje bankarskog sistema, kao osnovni segment ukupne finansijske i makroekonomske stabilnosti.

Tags
Back to top button