IFC i EBRD kreditiraju koncesionara Aerodroma Nikola Tesla – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

IFC i EBRD kreditiraju koncesionara Aerodroma Nikola Tesla

Članica Grupe Svetske banke – IFC, obezbediće finansijski paket vredan 182 miliona evra novom koncesionaru Aerodroma „Nikola Tesla” u Beogradu, francuskoj kompaniji Vinci Airports Srbija, a kredit je odobrio i EBRD.

IFC-jev finansijski paket obuhvata direktan kredit A u iznosu od 72 miliona evra i sindicirani kredit B u iznosu od 110 miliona evra u organizaciji IFC-ja, navodi se u saopštenju IFC-a, piše SEEbiz.

„Radujemo se što podržavamo dolazak svetskog lidera u upravljanju aerodromima u Srbiju koji će pomoći Aerodromu ‘Nikola Tesla’ da dostigne svoj puni potencijal u korist svih zainteresovanih strana”, izjavio je Thomas Lubeck, regionalni menadžer IFC-ja za Centralnu i Jugoistočnu Evropu.

On je rekao da je ovo prva koncesija aerodroma u zemlji i izrazio očekivanje da će poslužiti kao model za način na koji privatni sektor može da realizuje efikasna rešenja u oblasti infrastrukture u regionu.

Dogovor o finansiranju je najnoviji u nizu IFC-jevih investicija u aerodrome u zemljama u usponu, čija unapređenja mogu da pruže podsticaj privredi, uključujući kroz povećanje turizma. IFC je odobrio i mobilisao više of 2,1 milijardi dolara za projekte vezane za aerodrome širom sveta od 2005. godine.

„IFC je u prilici da donosi globalnu ekpertizu u Srbiju vezanu za finansiranje aerodroma i podrži Vansi tokom preuzimanja upravljanja Aerodroma ‘Nikola Tesla’. Nadamo se da će ova bitna transakcija poslužiti kao pozitivan regionalni primer uspešnog učešća privatnog sektora u infrastrukturi koji moze biti primenjen i na drugim tržištima koja teže da slede sličan put”, rekla je Šeril Edleson Hanvej, viši regionalni menadzer IFC-ja za infrastrukturu i prirodne resurse.

Ukupna vrednost projekta beogradskog aerodroma procenjuje se na 982 miliona evra, uključujući avansnu koncesionu naknadu u iznosu od 501 milion evra koja se plaća državi Srbiji i oko 380 miliona evra u vidu kapitalnih rashoda i troškova za razvoj.

Očekuje se da unapređenja povećaju kapacitet aerodroma na nivo usluge od preko 14 miliona putnika godišnje do kraja perioda koncesije 2043. godine, sa 5,3 miliona 2017. godine.

Tags
Back to top button