Bajatović: Dovoljno ruskog gasa po konkurentnim cenama u naredne dve godine – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Bajatović: Dovoljno ruskog gasa po konkurentnim cenama u naredne dve godine

Srbija će se i u 2019. i u 2020. snabdevati odgovarajućim količinama ruskog gasa po konkurentnim cenama, tvrdi generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović.

Komentarišući rezoluciju Evropskog parlamenta protiv gradnje

Severnog toka 2, on je ocenio da je ta odluka Brisela administrativna, a da život priča nešto drugo. Naveo je da je Finska potvrdila da neće povući dozvole za gradnju Severnog toka 2.

“Doći će do značajnog smanjenja proizvodnje gasa u Evropi, morate ga supstituisati. Ne možete ga zameniti takozvanim alternativnim izvorima energije. Niko neće izbaciti ruske isporuke gasa. Severni tok će se verovatno graditi”, rekao je Bajatović.

Kada je reč o Turskom toku, Bajatović smatra da se on radi isključivo po evropskim pravilima.

“Mi u Srbiji radimo po srpskom Zakonu o energetici koji je u svemu implementirao Treći energetski paket” – istakao je Bajatović.

Naveo je da Francuska, Nemačka, Austrija (koja je produžila ugovor sa Rusijom), Mađarska i Bugarska žele Turski tok i dodatne količine gasa iz Severnog toka 2, što je u suprotnosti sa administrativnim odlukama nekih centara moći i onoga što zagovara briselska administracija, najvećim delom pod pritiskom Vašingtona.

Bajatović je naglasio da bez Rusije nije moguće rešiti energetsku jednačinu po pitanju gasa u Evropi, te da Srbija i zemlje regiona imaju ugovore sa ruskim “Gaspromom” do 2020, odnosno 2022.

Dodao je da je ključni momenat o kome ćemo govoriti 2020. godina kada se prekida isporuka gasa preko Ukrajine.

“Svi imaju odgovarajuća tehnička i druga rešenja da niko ne ostane bez gasa”, napomenuo je Bajatović i dodao da će u budućnosti značajnije porasti dostava gasa brodovima.

Tags
Back to top button