Od sledeće godine elektronsko plaćanje poreza na imovinu – Bankar.rs
Mobilna placanja

Od sledeće godine elektronsko plaćanje poreza na imovinu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će od naredne godine biti omogućeno elektronsko plaćanje poreza na imovinu, kao i vaučeri za sezonske radnike, odnosno njihova elektronska prijava.

„Od 1. januara počinje da radi jedinstvena baza lokalnih poreskih administracija, tako da će građani preko interneta moći da pristupe bazi podataka, da pogledaju svoje dugovanje za porez na imovinu i da ga elektronski plate”, rekla je premijerka novinarima.

Kako je dodala, od 8. januara prvi put u Srbiji počinje da važi i sistem vaučera za sezonske radnike i to najpre za one u poljoprivredi. Brnabić je kazala da će sezonski radnici u poljoprivredi na taj način imati socijalno i zdravstveno osiguranje, „kao u svakoj civilizovanoj zemlji”, što do sada nije bio slučaj.

„Taj sistem vaučera će se proširiti i na sezonske radnike u građevinarstvu, turizmu”, rekla je ona, prenosi Beta. Prema njenim rečima, do kraja ove godine lokalne samouprave u saradnji sa MUP-om, treba da završe posao prenosa podataka o državljanstvu u elektronski oblik, tako da će građani moći da dobiju izvod iz knjige državljana bez obzira gde gde žive i rade.

Brnabić je istakla da će 2019. biti završen i Adresni registar, jer je Republički geodetski zavod završio svoj deo posla i evidentirao 66.480 novih ulica koje do sada nisu bile registrovane, odnosno nisu imale ime, a kuće su bile bez brojeva.

„To će biti osnova za dalji rad na Centralnom registru građana. Zakon o Centralnom registru građana je završen, kao i javna rasprava o njemu i očekujemo da se uskoro nađe kao predlog na Vladi Srbije, a onda će biti upućen u Skupštinu”, navela je premijerka.

Tags
Back to top button