NBS oduzela dozvolu iPay-u za izdavanje elektronskog novca – Bankar.rs
Elektronsko bankarstvoKOMPANIJEMobilna placanjaSLIDERSVE VESTI

NBS oduzela dozvolu iPay-u za izdavanje elektronskog novca

Narodna banka Srbije (NBS) oduzela je dozvolu za izdavanje elektronskog novca, kojom je obuhvaćeno i pružanje platnih usluga, instituciji elektronskog novca “iPay”,

Rešenje o oduzimanju dozvole koje je potpisala guvernerka Jorgovanka Tabaković doneto je na jučerašnjoj sednici Izvršnog odbora Narodne banke Srbije.

„Oduzima se dozvola za izdavanje elektronskog novca, kojom je obuhvaćeno i pružanje platnih usluga, instituciji elektronskog novca ‘iPay See d.o.o. Beograd-Čukarica’ izdata Rešenjem IO NBS br. 78 od 13. oktobra 2016. godine“, navodi se u odluci NBS-a.

Dozvola je prestala da važi još juče.

“Nakon prestanka važenja dozvole, Privredno društvo ne može da zaključuje nove pravne poslove koji se odnose na izdavanje elektronskog novca i pružanje platnih usluga iz te dozvole, niti može da izdaje elektronski novac ili da omogućava plaćanja elektronskim novcem, prihvatanje elektronskog novca ili prenos elektronskog novca, na osnovu prethodno zaključenih ugovora o izdavanju ili prihvatanju elektronskog novca, ili da prima platne naloge, odnosno omogućava iniciranje i prihvatanje platnih transakcija po osnovu platnih kartica, na osnovu prethodno zaključenih ugovora o pružanju platnih usluga”, navela je Narodna banka Srbije.

Nakon prestanka važenja dozvole, a radi zaštite korisnika platnih usluga i imalaca elektronskog novca, ovo privredno društvo je dužno da omogući imaocima elektronskog novca da izvrše celokupni otkup preostalog novca i da imaocima prenese novčana sredstva u visini nominalne vrednosti otkupljenog novca, kao i da u pogledu platnih usluga izvrši platne transakcije koje su inicirane zaključno sa danom donošenja ovog rešenja.

Korisnici iPay juče su dobili i mejl u kojem ih obaveštavaju da obustavljaju dalje pružanje usluga.

“Obaveštavamo Vas da smo dužni da obustavimo dalje pružanje usluga, a prema nalogu Narodne banke Srbije i Rešenju o oduzimanju licence od 7. jula ove godine. Potvrđujemo da će se transakcije inicirane do 7. jula 2022. godine realizovati, kao i da će Vas stručne službe institucije informisati o daljem postupanju”, naveo je iPay.

U mejlu iPay poručuje korisnicima koji imaju elektronski novac da im se javi radi otkupa, a obrada zahteva i isplata vršiće se najkasnije u roku od 15 dana od prijema zahteva.

Izvor: Nova S

Tags
Back to top button