Izvršen atentat na bivšeg premijera Japana: Šinzo Abe preminuo u bolnici – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Izvršen atentat na bivšeg premijera Japana: Šinzo Abe preminuo u bolnici

Bivši premijer Japana Šinzo Abe (67) podlegao je povredama nakon što je bio meta napada dok je držao govor na predizbornom mitingu u Nari, zadobivši prostrelne rane u predelu vrata i grudi, izvestila je televizija NHK, pozivajući se na zvaničnike.

Abe je preminuo u bolnici gde mu je nakon napada pružena medicinska pomoć, saopštio je visoko rangirani zvaničnik Liberalno-demokratske partije.

Lekari su rekli da bivši premijer nije pokazivao znake vitalnih funkcija kada je primljen u bolnicu, ali su pokušali sa veštačkim oživljavanjem. Kako su naveli, stanje bivšeg premijera je bilo „veoma ozbiljno“. Njegova smrt je proglašena u 17.03 po lokalnom vremenu. Lekar je na konferenciji za novinare rekao da je Abe iskrvario na smrt, nakon što se njegov tima četiri i po sata borio da mu spasi život. Pokušali su da zaustave krvarenje i priključili su ga na transfuziju, iskoristivši više od sto jedinica krvi. On je potvrdio da su bile dve rane, verovatno prostrelne, ali je naglasio da tokom operacije nisu mogli da nađu metke.

Ministar odbrane u japanskoj vladi Nabuo Kiši kazao je da “ne postoji izgovor za ovaj čin, koji god motivi napadača bili”.

Osumnjičeni napadač koji je uhapšen ubrzo posle pucnjave je muškarac u četrdesetim i, kako je navela lokalna policija u Kjotu, pretpostavlja se da je koristio modifikovani pištolj. Lokalni mediji su izvestili da je osumnjičeni služio u mornarici i napustio japanske snage teritorijalne odbrane 2005. Kako prenosi NHK, osumnjičeni je policiji priznao da je bio nezadovoljan Abeom i da je nameravao da ga ubije. Identifikovan je kao stanovnik Nare Tecuja Jamagami. Prilikom pretresa njegovog doma, policija je otkrila potencijalno eksplozivne naprave. Japanska televizija NHK je izvestila da se stručnjaci za demontiranje bombi spremaju da izvedu kontrlisanu eksploziju na licu mesta.

Aktuelni premijer Fumio Kišida prekinuo je svoju izbornu kampanju nakon što je obavešten o napadu na Abea. Prema pisanju medija, on se odmah vratio u sedište vlade u Tokiju iz severne prefekture Jamagata. Vlada je već formirala krizni štab. Kišida je tada, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je Abe u „kritičnom stanju“, a napad nazvao „gnusnim činom“.

Svetski zvaničnici pridružili su se osudama napada, a među njima su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, državni sekretar SAD Entoni Blinken, britanski premijer Boris Džonson, pa i bivši predsednik SAD Donald Tramp, koji oglasio na svojoj društvenoj mreži.

Abe, koji je bio japanski premijer sa najdužim stažem, podneo je ostavku 2020. navodeći zdravstvene razloge. Kasnije je otkrio da pati od crevne bolesti simptoma ulceroznog kolitisa. Nasledio ga je njegov bliski stranački saveznik Jošihide Suga, koga je kasnije zamenio Fumio Kišida.

Liberalno-demokratska partija ima gotovo monopol na vlast u Japanu od kraja Drugog svetskog rata, te gotovo da nije bilo sumnje da će premijer Fumio Kišida ovog vikenda dobiti drugi mandat, piše BBC. Rezultati nedavno sprovedene ankete javnog mnjenja ukazuju da je partija u prednosti za 20 poena.

Iako se povukao 2020, Abe i dalje ima veliki uticaj u stranci. Lokalni ogranak njegove partije je potvrdio da će govoriti u Nari samo dan uoči mitinga.

Mitinzi poput ovog na kojem je govorio Abe su uobičajeni tokom 20 dana uoči izbora i to je jedini vremenski okvir u kojem je prema japanskom zakonu dozvoljena kampanja.

Visoko rangirani političari kao što je Abe obično putuju sa snažnim obezbeđenjem, a napadi na javne ličnosti su izuzetno retke u Japanu.

Izvor: Danas

Tags
Back to top button