Komercijalnu banku je trebalo davno privatizovati – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESVE VESTI

Komercijalnu banku je trebalo davno privatizovati

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović ocenio je da bi Komercijalnu banku trebalo privatizovati.

Na pitanje prve TV o najavi EBRD-a da će svoj udeo u toj državnoj banci prodati, Petrović je kazao da bi država trebalo da privatizuje Komercijalnu banku i da je trebalo da je to več učinila.

– Trebalo je i ranije. Iskustvo sa državnim bankama nas je koštalo više od milijardu evra, Privredna banka Beograd, Agrobanka pa čak i privatne banke koje su bile domaće a povezane sa državom, to nas je dosta koštalo – rekao je Petrović.

Na pitanje šta je problem sa vlasništvom u državnim bankama, Petrović je kazao da nismo uspevali da postavimo brane u tim odnosima državne banke i države i pravog komercijalnog poslovanja.

Potpredsednik EBRD Alen Piju ove nedelje u Beogradu je upitan da li će Komercijalna banka biti privatizovana, s obzirom da EBRD ima vlasnički udeo, rekao da su u toku razgovori o tome sa Vladom Srbije.

– Razgovori između nas i srpskih vlasti su u toku, kako bi se osigurala stabilnost bankarskog sektora u Srbiji. Izvinjavam se što ne mogu da vam dam više detalja – rekao je Piju.

Vlada Srbije, kako je ranije objavljeno, o eventualnoj prodaji Komercijalne banke u kojoj država ima udeo od 41,74 odsto, vodila razgovore sa njenim suvlasnicima EBRD (24,4 odsto udela) i Međunarodnom finansijskom korporacijom – IFC (10 odsto).

Mediji su nezvanično prenosili da su za kupovinu Komercijalne banke bili zainteresovani mađarska OTP banka, jedna turska banka, kao i biznismen Miodrag Kostić.

 

Tags
Back to top button