“Credit Suisse” traži od Velike Britanije povraćaj više stotina miliona dolara – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESVE VESTI

“Credit Suisse” traži od Velike Britanije povraćaj više stotina miliona dolara

Švajcarska “Credit Suisse” grupa priprema se za sudsku bitku s britanskim poreskim vlastima nadajući se povraćaju stotina miliona funti bez kojih je ostala zbog kontroverznog poreza na bankarske bonuse 2010. godine.

 Tada su britanski poreznici uveli jednokratan porez od 50 odsto na bankarske bonuse iznad 25.000 funti, što je “Credit Suisse” koštalo 440 miliona švajcarskih franaka, oko 450 miliona američkih dolara, samo na ime tog poreza, piše Bloomberg.

Spomenuti porez uvela je Vlada Gordona Brauna pod pritiskom javnosti zbog isplata milionskih bonusa neposredno nakon svetske finansijske krize, koji je u državnu blagajnu doneo 3,4 milijarde funti, gotovo pet puta više od inicijalnih procena. Švajcarska banka na sudu će se boriti argumentima da njoj nije trebalo spašavanje javnim novcem pitajući se treba li taj porez smatrati državnom pomoći.

Prema pisanju Bloomberga, da bi platio porez, švajcarski kreditor srezao je ukupna sredstva za isplatu globalnih bonusa za pet odsto, dok su nagrade zaposlenima u Britaniji, mahom direktorima, smanjene za dodatnih 30 odsto.

“Credit Suisse” sada traži povraćaj tog novca, kao i odštetu, navodeći problematičnim “proizvoljni udar” tog poreza. U “Credit Suisse”-u smatraju da imaju legitiman interes za formalnu sudsku bitku, jer su to pitanje godinama neuspešno pokušavali da reše. Advokati poreskih vlasti očekivano su poručili da tužba banke “dolazi prekasno i da je promašena”. Suđenje je zakazano za leto iduće godine.

Tags
Back to top button