Potpisan Ugovor između Evropske investicione banke i SMATSA – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESVE VESTI

Potpisan Ugovor između Evropske investicione banke i SMATSA

Finansijski ugovor između Evropske investicione banke (EIB) i kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), potipisan je danas u zdanju na Andrićeviom vencu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska.

Ispred SMATSA ugovor je potpisao direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore Predrag Jovanović.

Ugovorom, vrednim 45 miliona evra, obezbediće se ulaganja u aerodrome i druge radove potrebne za veću bezbednost letenja, a kako je rekao Vučić, oko 5,5 miliona evra biće uloženo u izgradnju Kontrolnog tornja aerodroma u Nišu.

Predsednik EIB Verner Hojer, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, rekao je da je EIB odlučna u tome da podrži strategiju EU za Zapadni Balkan jačanjem finansiranja i pružanja saveta ovom regionu.

Hojer je kazao da ulaganje u Zapadni Balkan znači ulaganje u budućnost Evrope.

– EIB je posvećena tome da bude pouzdan partner javnom i privatnom sektoru u regionu. Mi smo posvećen jačanju ekonomske snage, razvoju društvene i ekonomske infrastrukture i unapređenju rasta privatnog sektora i stvaranje radnih mesta – izjavio je on.

Ugovor će se obezbediti nova ulaganja u izgradnju i modernizaciju objekata kontrole leta i izgradnju novih i rekonstrukciju starih radarskih sistema na srpskim aerodromima. Ugovor je deo Programa modernizacije Kontrole letenja Srbije i Crne Gore – SUSAN, za period 2017-2021, vrednog ukupno 118 miliona evra, koji se finansira iz sopstvenih sredstava SMATSA, kredita EIB i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), saopšteno je iz Kabineta potpredsednice Vlade Zorana Mihajlović koja je prisustvovala potpisivanju. Sredstvima iz zaključenog ugovora u naredne 4 godine biće izvršena modernizacija sistema kontrole letenja u Srbiji i Crnoj Gori, što između ostalog, podrazumeva i nabavku i implementaciju radarskih sistema na tri nove lokacije (na kompleksu Aerodroma Nikola Tesla, Beograd, na lokaciji Besna kobila i na lokaciji Vrsuta u Crnoj Gori).

Podrazumeva se i implementacija sistema za govornu komunikaciju zemlja-vazduh i zemlja- zemlja korišćenjem IP protokola, kao i izgradnja aneksa centra kontrole letenja i tornja aerodromske kontrole letenja Beograd i izgradnja centra kontrole letenja i tornja aerodromske kontrole letenja Niš, saopšteno je iz SMATSA. Modernizacijom će biti ispunjeni zahtevi i standardi iz evropskog paketa propisa poznatog kao „Jedinstevno evropsko nebo”, a koji su implementirani u Srbiji i Crnoj Gori. Modernizovani sistem unaprediće bezbednost, kapacitet, efikasnost i ekonomičnost sistema za upravljanje vazdušnim saobraćajem, poboljšati saobraćajnu povezanost regiona uz smanjenje emisije gasova i buke. Prednosti će osetiti avioprevozioci, aerodromi i putnici, kao krajnji korisnici ovog vida saobraćaja. Implementacija planiranih projekata, potvrdiće reputaciju Kontrole letenja Srbije i Crne Gore kao jednog od najboljih pružalaca usluga u ovom delu Evrope.

Izvor: blic.rs
Tags
Back to top button