Evropska komisija otvorila istragu protiv Slovenije – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

Evropska komisija otvorila istragu protiv Slovenije

Istraga je otvorena zbog sumnji da je Slovenija sanirala NLB banku protiv pravila preuzetih od Evropske unije.

U službenom glasniku ‘Evropske unije’ objavljena je odluka o otvaranju istrage protiv Slovenije zbog sumnji da je sanirala Novu ljubljansku banku (NLB) protivno pravilima i preuzetim obvezama od Unije. Uz to, prema pripadajućoj odluci Evropske komisije, Slovenija je pod istragom jer je mimo dogovora sa Briselom odustala od prodaje ‘NLB’-a, piše Jutarnji list.

„Rok za prodaju 50 posto ‘NLB’-a istekao je 31. decembra 2017. Osim toga, Slovenija do 31. novembra 2017. nije predložila poverenika za prodaju inostranih društava kćeri ‘NLB’-a na Balkanu – navodi Evropska komisija, koja će Sloveniju procesuirati za kršenje odredbi ugovora o Evropskoj uniji o državnim potporama.

Povrat novca

U odluci o otvaranju istrage su pobrojene Vladine pomoći ‘Novoj ljubljanskoj banci’ za koje Brisel sumnja da su protivne pravilima Unije, a ukupna vrednost tih finansijskih transakcija ‘NLB’-u iznosi milijardu i 600 miliona evra.

Ako Slovenija na kraju bude proglašena krivom za kršenje pravila o potporama u slučaju ‘NLB’-a i ako Evropski sud kao krajnja instanca sporova Komisije i članica, tako odluči, ‘NLB’ bi morala vratiti primljeni novac što bi dovelo u pitanje njenu likvidnost. Slovenske Finance povodom pokretanja istrage EK protiv Slovenije razmatraju i scenario prema kojem bi Komisija mogla narediti Ljubljani da proda i više od 50 posto kapitala ‘NLB’-a.

Izvor: Aljazeera

Tags
Back to top button