Brisel želi dobit centralnih banaka kako bi se popunile “Brexit rupe” – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

Brisel želi dobit centralnih banaka kako bi se popunile “Brexit rupe”

Kako bi zakrpila budžetsku rupu nakon izlaska Velike Britanije iz članstva, Evropska komisija namerava da “zavuče ruku” u riznice 19 centralnih banaka eurozone.

Kako navodi Financial Times, Evropska komisija juče je na redovnom nedeljnom  sastanku raspravljala o modelima novih finansijskih izvora nakon što 2019. članstvo u EU napusti Ujedinjeno Kraljevstvo, drugi najveći uplatilac u evropski budžet.

Promena statuta ECB-a
Jedna od kontroverznijih ideja o kojoj razmišlja Brisel je plan da se dobit Evropske centralne banke (ECB) – umesto prema 19 centralnih banaka država koje koriste euro – preusmeri u budžet Evropske unije koji stupa na snagu 2021. godine. Prema proračunu EK, taj bi izvor donio 56 milijardi evra u sedam godina. “To je jedna od lako ostvarivih ideja za budžet”, izjavio je FT-u jedan evropski diplomata.

Neimenovani funkcioner iz jedne od članica eurozone izjavio je kako su započele konsultacije između vlade i centralne banke oko transfera dobiti u Brisel. Podsetimo, nacionalne centralne banke akcionari su u ECB-u te imaju pravo na dobit monetarne vlasti eurozone. Iz ECB-a su stoga poručili kako bi ideja Komisije zahtevala izmenu statuta. Naime, nacionalne centralne banke dobit uplaćuju u nacionalne budžete. “Nacionalne vlade odlučuju šta će da učine s tim novcem”, dodaju iz Frankfurta.

Kritičari takve ideje naglašavaju kako se radi o nestabilnom izvoru prihoda. Osim toga, mogao bi i iznervirati centralne banke koje su vrlo osetljive na zadiranje izvršne vlasti u njihovu nezavisnost. Proračun Evropske unije težak je milijardu evra, a većinu novca uplaćuju države članice.

Svega petina dolazi iz takozvanih vlastitih izvora, u šta se ubrajaju prihodi od carina i poreza na dodatu vrednost. Nakon izlaska Velike Britanije, godišnje će morati da nadoknade 15 milijardi evra kako bi zajednički budžet zadržao finansijsku snagu. U Evropskoj komisiji nedostatak britanskog doprinosa pokušavaju premostiti kombinacijom pronalaženja novih izvora finansiranja s jedne strane te ušteda s druge. Pregovori o proračunu za sledeće sedmogodišnje razdoblje uvijek su nezgodni zbog “večnog spora” između bogatijih i siromašnijih članica.

Dodatne komplikacije
Međutim, ove godine pregovori će biti dodatno zakomplikovani Brexitom te s time povezanim stavom nekoliko bogatijih članica, poput Austrije i Holandije, da ne treba povećavati nacionalne doprinose. Naime, manjoj Evropskoj uniji potreban je i manji budžet, argument je tih država. Novac treba pronaći i za ideju francuskog predsednika Emmanuela Macrona o instrumentu koji bi štitio od pada investicija u članicama eurozone tokom ekonomske recesije.

Vodeći protivnici te ideje su Holanđani i Finci koji traže da članice više porade na stabilizaciji javnih finansija, a ne da dobiju dodatan pristup evropskom finansiranju. Kako bi odgovorila na Macronovu ideju, Komisija će u maju objaviti plan o “fiskalnoj stabilizacionoj funkciji”. Radi “omekšavanja” protivnika, Brisel razmatra model koji bi kombinovao bespovratna sredstva i kredite s niskim kamatnim stopama.

Poslovni dnevnik

Tags
Back to top button