Prosečni bonus na Wall Streetu prošle godine porastao 17% – Bankar.rs
BERZASVE VESTI

Prosečni bonus na Wall Streetu prošle godine porastao 17%

Prosečni bonus na Wall Streetu porastao je u prošloj godini za 17 posto, na 184.220 dolara, a ukupan iznos koji su banke na taj način platile zaposlenima dosegnuo je 31,4 milijarde dolara.

U industriji trgovanja vrednosnim papirima lani je u New Yorku bilo zaposleno 176.900 ljudi, što je blagi pad nakon tri godine neprestanog rasta zaposlenosti u toj industriji, pokazuje izveštaj glavnog finansijskog dužnika New Yorka. Pokazuje i to da je zaposlenost u toj industriji, ključnoj komponenti gradske ekonomije, i dalje 6 posto manja nego prije finansijske krize u 2007.

Dobit od poslovanja kompanija na New York Stock Exchange (NYSE), najvećoj svetskoj berzi, skočila je, pak, lani za 42 posto, na 24,5 milijardi dolara, najviši nivo od 2010. godine, zahvaljujući rastu naknada od upravljanja imovinom, izdavanja vrijednosnih papira i savetovanja u vezi spajanja i preuzimanja, navodi se u izveštaju. Izveštaj se temelji na podacima o poreznim prihodima i ne uključuje opcije dionicama i druge oblike različitih naknada.

Procenjuje se da je jedno od 10 radnih mjesta u New Yorku direktno ili indirektno povezano s trgovanjem vrednosnim papirima. U proteklih osam godina, prosečni bonus na Wall Streetu povećan je za 31 posto, dok je savezna minimalna plata od 2009. godine ostala nepromenjena na 7,25 dolara po satu.

Tags
Back to top button