Stižu povoljni krediti za mala i srednja preduzeća – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESVE VESTI

Stižu povoljni krediti za mala i srednja preduzeća

Mala i srednja preduzeća u Srbiji moći će da od sredine ove godine u odabranim poslovnim bankama dobiju povoljnije investicione kredite zahvaljujući kreditnim garancijama od 20 miliona evra iz pretpristupnih fondova EU, saopštilo je Ministarstvo privrede.Garancije za te kredite obezbeđene su, kako se navodi, na inicijativu Ministarstva privrede Srbije preko projekta “EU za Srbiju – finansiranje za MSP”. Projekat je predstavljen bankama koje su pozvane da dostave ponude, a posle toga će biti raspisan konkurs za kredite mikro, malim i srednjim preduzećima (MPS).

“Vrednost projekta je 20 miliona evra, a naš cilj je da kroz efekte ovih garancija obezbedimo povoljnu kreditnu podršku za nove investicije MSP u iznosu koji premašuje 100 miliona evra”, kazala je pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović.

Šef operacija Delegacije EU u Srbiji, Štefen Hudolin rekao je da je otežan pristup izvorima finansiranja jedan od najvećih problema u poslovanju srpskih preduzeća.

“Zato smo posebno ponosni što prvi put u Srbiji finansiramo kreditne garancije. Očekujemo da će one obezbediti, ne samo neophodnu finansijsku pomoć privredi već i povoljnije i dostupnije izvore finansiranja, naročito inovativnim, mikro i novoosnovanim preduzećima, a to će srpsku privredu ojačati i učiniti konkurentnijom”, rekao je Hudolin.

Projekat “EU za Srbiju – Finansiranje za MSP”, operativno sprovodi Evropski investicioni fond (EIF) kao deo regionalnog Programa za razvoj preduzeća i inovacija (EDIF) za Zapadni Balkan.

EIF je, u okviru grupacije Evropske investicione banke, specijalizovan za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima u Evropi kroz olakšavanje pristupa finansiranju.

Izvor: BIZLife

Tags
Back to top button