Bogati 52 puta imućniji od siromašnih – Bankar.rs
ANALIZE

Bogati 52 puta imućniji od siromašnih

Globalno bogatstvo značajno je uvećano u protekle dve decenije, dok je bogatstvo po glavi stanovnika u zemljama s visokim prihodima 52 puta veće nego u zemljama sa niskim dohotkom, pokazao je izveštaj Svetske banke.

To ukazuje na postojanje značajne nejednakosti u globalnom bogatstvu, koje je u periodu od 1995. do 2014. godine uvećano za 66 odsto na 1.143 biliona dolara, prema izveštaju Svetske banke “Promene bogatstva nacija 2018” kojim je obuhvaćena 141 država sveta.

Promena bogatstva u tom periodu bila je prilično raznolika, pri čemu su neke zemlje pokazale veliki napredak, dok su druge “izgubile tlo pod nogama” nakon finansijske krize, navodi se u izveštaju objavljenom na zvaničnom sajtu te institucije.

Smanjenje bogatstva po stanovniku zabeleženo je u nekoliko velikih zemalja sa niskim prihodima, u nekim bliskoistočnim zemljama bogatim ugljom, kao i u nekoliko zemalja članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) sa visokim prihodima koje su bile pogođene finansijskom krizom 2008. godine.

Izgradnjom i jačanjem ljudskog i prirodnog kapitala, zemlje širom sveta mogu povećati bogatstvo i ostvariti veći rast“, navodi se u saopštenju predsednika Svetske banke Džima Jonga Kima.

Izveštaj prati bogatstvo u 141 državi u periodu od 1995. do 2014. godine.

Tags
Back to top button