Svetske kompanije brinu zbog geopolitičkih tenzija: Najveća investiciona banka ima ideju da ovome stane na put – kako? – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Svetske kompanije brinu zbog geopolitičkih tenzija: Najveća investiciona banka ima ideju da ovome stane na put – kako?

Najveća investiciona banka Goldman Saks osniva institut za analizu geopolitike i tehnologije, najnoviju firmu koja će se baviti savetima o tome kako se snaći u neuređenom svetu.

Novi biznis Goldman Saksa, najavljen u četvrtak, u početku će biti fokusiran na geopolitičke tenzije i poremećaje zbog uspona veštačke inteligencije.

Predvodiće ga partneri Goldmana Džordž Li i Džered Koen. Njih dvojica takođe zajedno vode Kancelariju za primenjene inovacije investicione banke, koja je osnovana prošle godine da uoči komercijalne mogućnosti u vezi sa promenama u tehnologiji i geopolitičkom pejzažu.

“Ovde nije cilj da se stvori još jedan think-tank. Ovde je cilj da se stvori mašina koja koristi stručnost firme, povezuje je sa spoljnom ekspertizom i kombinuje te stvari u korisne, delotvorne i komercijalne uvide za naše klijente”, rekao je Koen za Fajnenšel tajms.

Nakon što je ruska invazija na Ukrajinu uhvatila brojne dirme nespremne za posledice, kompanije širom sveta preduzimaju korake da unaprede svoju geopolitičku ekspertizu. Ali Goldman već ima konkurenciju.

Kompanija za finansijske usluge Lazard je prošle godine pokrenula konusltatnski posao za savetovanje kompanija o geopolitičkim rizicima. McKinsey Global Institute, izdanak konsultantske firme za menadžment McKinsey, i slične jedinice za korporativno istraživanje i analizu postoje već decenijama. Goldman Sachs Global Institute je naslednik Bankinog Global Markets Institute, koji je formiran 2004. godine da bi se fokusirao na odnos između tržišta kapitala i javne politike.

Kompanije u potrazi za geopolitičkim savetima kako tenzije rastu

“Klijenti postavljaju ista pitanja i ta pitanja su uporna. Ono što znam je da ne dobijaju odgovore koje žele, koji im pomažu da se snalaze u ovome u komercijalnom smislu”, rekao je Koen, koji se pridružio Goldmanu prošle godine iz Gugla i takođe je predsednik za globalne poslove.

Goldman neće naplaćivati klijentima pristup institutu, koji će ponuditi kombinaciju pisanih analiza i sazivanja događaja i diskusija. Koen je rekao da je cilj da se Goldman bavi svojim klijentima na teme geopolitike i tehnologije, i da samim tim postaju “pametniji u vezi sa ovim pitanjima sa kojima se zajedno bore”.

Banka je već imala određene pilot projekte koji su ispitivali uticaj niza hipotetičkih situacija, uključujući uticaj tenzija u Tajvanskom moreuzu na industriju poluprovodnika i izazove u vezi sa ratovima.

Pre nego što se pridružio Goldmanu, Koen je vodio Jigsav, jedinicu za istraživanje i razvoj u Guglovom matičnom Alfabetu, a prethodno je bio član tima za planiranje politike američkog državnog sekretara pod vođstvom Kondolize Rajs i Hilari Klinton.

Prošlog oktobra, Koen se sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i on je rekao da njegova uloga u vođenju javnih poslova u Goldmanu znači da komunicira sa svetskim liderima “na dnevnoj bazi”.

Tokom godina, Goldman je dobio nadimak “Government Sachs” s obzirom na to koliko njegovih zaposlenih ili ima iskustvo u vladi ili su nastavili da rade u vladi, uključujući premijera Velike Britanije Rišija Sunaka, bivšeg američkog ministra finansija Henka Polsona i bivšeg australijskog premijera Malkoma Turnbula.

(EURACTIV.rs)

Tags
Back to top button