Svi kojima je u poslednjih 15 godina naplaćena obrada kredita mogu da tuže banke – Bankar.rs
KreditiSLIDER

Svi kojima je u poslednjih 15 godina naplaćena obrada kredita mogu da tuže banke

Apelacioni sud u Beogradu doneo je prvu pravosnažnu presudu po kojoj banka nije imala pravo da naplaćuje troškove obrade kredita. To znači da svi građani koji su u poslednjih 15 godina uzeli kredit imaju osnov da putem tužbe od banke traže povraćaj novca, objašnjava za Insajder predsednik Udruženja bankarskih klijenata Efektiva Dejan Gavrilović.

Trošak obrade kredita banke naplaćuju kao jednokratni trošak prilikom odobravanja pozajmice. Prosečan procenat naplaćene provizije je oko jedan odsto i odbija se od ukupnog iznosa odobrenog kredita. Prema podacima Udruženja Efektiva, banke u Srbiji su na ovaj način u poslednjih 15 godina naplatile više od 100 miliona evra.

„Sud je ustanovio da, u skladu s obligacionim odnosima, banka kao jedinu cenu kredita sme da naplaćuje samo kamatu. To znači da svi troškovi koje banka ima u postupku realizacije kredita moraju da budu uračunati u kamatnu stopu i da nikakvi troškovi ne mogu da se naplaćuju dodatno“, kaže Gavrilović.

Da je taj trošak banke fiktivan, potvrđuje, kako kaže, činjenica da banka za isti posao za različite kredite naplaćuje različite iznose. On objašnjava da je prva pravosnažna presuda osnov za svaku tužbu za nezakonitu naplatu troškova obrade kredita.

„Pravo na povraćaj novca se ostvaruje putem tužbe, a može da ga ostvari svako ko je u poslednjih 15 godina uzeo bilo koji kredit u bilo kojoj valuti. Ono što je važno je da u ovom postupku nema zastarevanja, tako da tužbu mogu da podnesu i oni koji su kredite već isplatili“, kaže Gavrilović.

Odgovor na pitanje kako će se banke dalje ponašati u odnosu na ovu presudu, ali i dopis Narodne banke Srbije u kome su banke upozorene da ne mogu naplaćivati trošak u procentualnom iznosu, pokušali smo da dobijemo od Udruženja banaka Srbije. Insajderu je, međutim, rečeno da je sekretar Udruženja Veroljub Dugalić na službenom putu i da niko osim njega ne daje izjave medijima.

Izvor: Insajder/Bojana Anđelić

Tags
Back to top button