UNS nudi dokaze NBS: Banke diskriminišu medije – Bankar.rs
DOMAĆE BANKENBS

UNS nudi dokaze NBS: Banke diskriminišu medije

Udruženje novinara Srbije pozvalo je Narodnu banku Srbije da utvrdi ko je odgovoran za to što poslovne banke diskriminišu novinare, medije i udruženja građana i ne dozvoli takvu praksu.

Reagujući na tvrdnje NBS da nije zabranila bankama da daju kredite medijima, UNS centralnoj banci nudi da dostavi činjenice koje nedvosmisleno potvrđuju da veliki broj banaka diskriminiše medije, novinare i civilni sektor.

Novinarsko udruženje tvrdi da ima dokaze da pojedine poslovne banke ne poštuju zakonsku obavezu da se prilikom odobravanja kredita isključivo rukovode finansijskim stanjem pravnog lica, kreditnom sposobnošću fizičkog lica, kao i vrednošću i pravnom sigurnošću njegove kreditne zaštite.

Zbog toga UNS poziva NBS da proveri poslovanje makar onih banaka za koje je Udruženje utvrdilo da bez zakonskog osnova ne odobravaju kredite novinarima, medijima i udruženjima građana, a to su Rajfajzen, Vojvođanska i Inteza banka.

Povodom tog problema UNS je Zaštitniku građana u decembru poslalo dokaze o diskriminaciji, ali on još nije zvanično odgovorio.

Izvor: n1info.com

Tags
Back to top button