Goldman Sachs u kvartalnom gubitku – Bankar.rs
INOSTRANE BANKE

Goldman Sachs u kvartalnom gubitku

Američka investiciona banka Goldman Sachs zaključila je četvrto tromesečje s gubitkom nakon pet ‘dobrih’ godina zbog kontinuiranih problema u sektoru trgovanja, saopštavaju britanski mediji.

Poslednja tri meseca prošle godine Goldman Sachs zaključio je s neto gubitkom od 1,93 milijarde dolara.

Prihodi su im pali četiri posto, na 7,83 milijarde dolara, preneo je u sredu BBC.

Banka je zabeležila jednokratni poreski trošak u iznosu 4,4 milijarde dolara vezano za promenu poreskog sistema u SAD-u. Time se pridružila grupi američkih banaka koje su uknjižile značajne troškove vezano za promenu sistema oporezivanja u SAD-u. Bank of America prijavio je trošak od 2,9 milijardi dolara ali im je dobit porasla.

Izmene su usvojene u decembru prošle godine a uključuju, između ostalog, sniženje stope poreza na dobit s 35 na 21 posto i drugačiju metodu oporezivanja dobiti ostvarene u inostranstvu.

Banke su upozorile deoničare da će promene kratkoročno generisati velike poreske račune ali će na duži rok povoljno uticati na poslovne rezultate.

Goldmanova je godišnja dobit u 2017. smanjena više od 40 posto, kliznuvši na 4,3 milijarde dolara.

Pojedini delovi banke, uključujući onaj za investiciono bankarstvo, zabeležili su dobre rezultate. Glavni je izvor teškoća bio odeljenje za trgovanje imovinom s fiksnim prinosima, valutama i robom, čiji su prihodi u 2017. godini potonuli 30 posto.

U četvrtom tromesečju srezani su 50 posto, na milijardu dolara.

Tags
Back to top button