Sve račune uredno plaćala, a za godinu dana uštedela 2,5 miliona dinara – Bankar.rs
Uncategorized

Sve račune uredno plaćala, a za godinu dana uštedela 2,5 miliona dinara

Trošila je novac samo kada treba da plati kredite i račune i uspela da uštedi 22.000 evra za godinu dana!

Novinarka Mišel Mekgag je na Crni petak 2015. godine odlučila da počne da štedi, i to drastično! Upornost joj se isplatila, jer je za godinu dana uspela da uštedi čak 22.000 evra.

Sve je počelo nakon što se, kao novinarka, uglavnom bavila finansijama pa su svi oko nje verovali da svoje troškove drži u savršenom redu.

Međutim, Mišel je primetila da joj veliki deo plate odlazi na sasvim ‘nepotrebne’ stvari poput kafe, večere u restoranu i odeće, pa je sama sebi obećala da na takve stvari ne daju novac punih godinu dana. Sa štednjom je na Crni petak 2015. godine, dan kada prodavnice daju neverovatne popuste, a potrošači mahnito kupuju na rasprodajama.

Naravno, nije mogla, a da u tom periodu uopšte ne troši. Tada je Mišel napravila troškovnik za ‘obvezne’ stvari poput kredita, računa, životnog osiguranja, donacija, što sve zajedno mesečno nije prelazilo 2.000 dolara. Dopuštala je sebi da kupuje preparate za ličnu higijenu, a sa suprugom se dogovorila da nedeljno na hranu neće trošiti više od 35 dolara. Iako su se bojali da to neće moći da izvedu, Mišel se plana strogo držala pa je svuda odlazila biciklom, odeću koju je imala nosila je dok se ne raspadne i napokon primetila da se drastična kontrola troškova itekako isplati – svota na računu samo je rasla.

Za kredit je čak bila i u “pretplati”, dok su je drugi optuživali za ‘turističko siromaštvo’. Ipak, novinarka se branila rečima da je štednja njen izbor.

– Ovaj eksperiment nije se bazirao na život u siromaštvu, jer siromaštvo nije izbor, a štedljivost jeste. Uredno sam plaćala sve svoje obaveze i odabrala da jednostavno – ne kupujem – objasnila je Mišel za britanski Telegraf.

Pred kraj godine već je imala puno na računu, ali je Mišel htela da izdrži do kraja. Nakon isteka eksperimenta ekipu s posla počastila je pivom u lokalnom baru i kupila avionsku kartu kako bi posetila svog dedu. Na kraju je o svemu napisala i knjigu ‘Godina ne-trošenja: Kako sam trošila manje, a živela više’.

Izvor: alo.rs

Tags
Back to top button