I ove godine očekuje se ukrupnjavanje bankarskog sektora – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESLIDER

I ove godine očekuje se ukrupnjavanje bankarskog sektora

U poslovnom bankarstvu Srbije 2017. je godina kontinuiteta ukrupnjavanja bankarskog sektora, a očekivanja su da se taj trend u 2018. godini nastavi, smatra direktor Direkcije prodaje u OTP banci Srbija Dejan Mirč.

“Ovaj proces će se nastaviti kako bi se tržište stabilizovalo, kao i da bi se podelile karte između igrača koji planiraju da dugoročno ostanu i posluju u Srbiji”, kaže Mirč.

On dodaje da je bankarski sektor doživeo određeni rast u kojem se, posmatrano sa aspekta stanovništva, može primetiti konstantan rast tražnje gotovinskih kredita.

“To nam ukazuje da stanovništvo nedostatak novca u određenom periodu nadomeštava keš kreditima, dok su ostali kreditni proizvodi (potrošački kredit, dozvoljeni minus i kreditna kartica) u mnogo blažem stepenu rasta nego gotovinski kredit”, objašnjava Mirč.

On ističe da je stopa rasta tržišta gotovinskih kredita u Srbiji od 22% do 23% u odnosu na 2016. godinu, što u praksi znači da se stanovništvo zaduživalo za četvrtinu više nego prethodne godine.

“Kad je reč o stanovništvu, treba reći da je stambeno kreditiranje mnogo zastupljenije nego prethodnih godina, a postoje realni osnovi da će 2018. godina u ovom pogledu biti još bolja”, smatra Mirč.

On je mišljenja da je na povećanje tražnje uticala stabilizacija domaćeg tržišta i privrede, kao i ponovno aktiviranje građevinske industrije.

“Kad je reč o privredi i poslovanju malih, srednjih i velikih pravnih lica, može se konstatovati da je situacija stabilnija, kao i da su privrednici aktivniji, iako rast kreditne aktivnost nije ni blizu rastu kreditne aktivnosti stanovništva”, kaže Mirč i dodaje da se uprkos tome primećuje pozitivan trend, te da su velika očekivanja u 2018. godini u sektoru malih i srednjih preduzeća.

On ističe najave različitih fondova, između ostalih i IPARD fonda, da će pravni subjekti na našem tržištu biti u prilici da dobiju bespovratan novac za investicije, koje bi preduzeli u skladu sa propozicijama raspisanih konkursa.

Izvor: rts.rs

Tags
Back to top button