NBS: Visina troškova i naknada koje se naplaćuju prilikom prijema novca iz inostranstva, odnosno slanja novca u inostranstvo – Bankar.rs
BANKENBS

NBS: Visina troškova i naknada koje se naplaćuju prilikom prijema novca iz inostranstva, odnosno slanja novca u inostranstvo

Narodna banka Srbije objavila je prikaz uporednih troškova i naknada koje građani plaćaju prilikom slanja novca van zemlje ili prijema novca iz inostranstva.

Kako se navodi u saopštenju NBS, prikaz tih troškova i naknada dat je za deset država koje predstavljaju reprezentativne primere kada je u pitanju slanje novca iz Srbije u inostranstvo, odnosno prijem novca iz inostranstva u Srbiji.

Među obuhvaćenim zemljama su Nemačka, Austrija, Švajcarska, Francuska, Velika Britanija, SAD, Kanada, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

U tabelarnom prikazu na veb-sajtu NBS, u odeljku Zaštita korisnika, na reprezentativnim primerima slanja, odnosno prijema iznosa od 200 ili 1.000 jedinica odgovarajuće valute, prikazani su troškovi i naknade koje banke ili platne institucije (Western Union, MoneyGram, RIA Money Transfer), kao i JP “Pošta Srbije”, naplaćuju građanima prilikom pružanja tih usluga.

Iz NBS poručuju da su navedeni pregledi isključivo informativnog karaktera, kako bi se građanima ukazalo na različite naknade i troškove u vezi sa ovim poslovima, a za precizne podatke – neophodno je da stupe u kontakt sa nadležnim institucijama.

NBS savetuje građane da bi trebalo da se, pre slanja odnosno prijema novca, detaljno informišu o mogućim načinima slanja/prijema, uslovima, svim naknadama i troškovima, kao i očekivanom vremenu kada bi transakcija trebalo da bude obavljena, a zatim odaberu onaj način i onu finansijsku instituciju čije usluge odgovaraju njihovim potrebama.

Više informacija možete dobiti ovde.

 

Tags
Back to top button