Popović: Izvoz usluga iz IT prvi put nadmašio izvoz žitarica – Bankar.rs
BANKENBS

Popović: Izvoz usluga iz IT prvi put nadmašio izvoz žitarica

Prema podacima Narodne banke Srbije, izvoz usluga iz informaciono-komunikacionih tehnologija, ove godine je dostigao 750.000.000 evra, izjavio je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

“Prvi put je nadmašio izvoz žitarica iz Srbije”, rekao je Popović za Pink.
Prema njegovim rečima, u Srbiji danas u oblasti informacionih tehnologija radi više od 40.000 ljudi, a ukupan obim godišnjeg prihoda koji se ostvaruje je blizu četiri milijarde evra.

Ministar je sumirajući rezultate na kraju godine, istakao da je mnogo urađeno u oblasti informacionih tehnologija i digitalne ekonomije, te je naveo da je juče održana sednica Saveta za inovativno preduzetništvo i informacione tehnologije, kojim presedava premijerka Ana Brnabić.
Kako ja naveo, IT je, prvi put, uveden kao predmet u osnovnim školama petog razreda, a završen je i opremljen studentski start-ap centar u Nišu na 600 kvadratnih metara, gde radi sedam kompanija.

U toku je, dodao je, i izgradnja dva velika naučno-tehnološka parka.
“U Novom Sadu se gradi najsavremeniji tahnološki park i biće gotov početkom 2019. godine, na 25.000 kvadratnih metara. Sve finansira Vlada Republike Srbije, na Univerzitetu Novi Sad, odnosno konkretno na Fakultetu za tehničke nauke”, rekao je Popović.

Ministar je dodao i da se u Nišu gradi nova lamela za najnovije labaratorije, koje su projektovane još sedamdesetih godina prošlog veka.

Izvor: dnevnik.rs

Tags
Back to top button