Adižes: Zaustaviti ,,paradajz turizam“ – Bankar.rs
BANKEINOVACIJESLIDERSVE VESTI

Adižes: Zaustaviti ,,paradajz turizam“

Crna Gora bi trebalo da zaustavi masovni ,,paradajz turizam“ i da razvija elitni, poručio je prof. dr Isak Adižes sa panela, koji je protekle sedmice organizovao Ekonomski fakultet u Podgorici, povodom 64. godišnjice od osnivanja.

U izlaganju koje se moglo okarakterisati kao ekonomsko-filozofsko, Adižes je ukazao da su ekonomski pokazatelji jedno, ali da je suštinski parametar razvoja kvalitet života građana.

– Potrebno je sačuvati ono što imate, a to je priroda, neka bude najbolja i najčistija i to dobro naplatite – poručio je Adižes donosiocima odluka, uključivši se putem video-link u panel koji je održana na Ekonomskom fakultetu.

Adižes, tokom obtrćanja putem video-linka na panelu Ekonomskog fakulteta

Govoreći o zdravlju, kao suštinskoj vrednosti života pojedinca, Adižes je rekao da ni preduzeća, sistem, pa i cijela država ne mogu biti uspješni ako nisu zdravi.

– Kada ima zdravlja, uspesi su dugoročni, a kada nema, uspjeh može doći, ali kratkoročno – poručio je on.

Ocenio je da se u Crnoj Gori ne vodi politika u integrativnom smislu, odnosno forsira se turizam, a investira se, uglavnom, u nekretnine. Problematizovao je masovnu izgradnju, posebno na Crnogorskom Primorju, dodajući da infrastruktura ne može da prati taj sistem kako bi funkcionisao.

Pobjeda prenosi da je ukazao kako stranci, koji kupe stan dolaze jednom godišnje, pa se grad ne može finansirati jer većina stanovnika nije tu. Uz to, zbog masovne kupovine stanova ljudi iz inostranstva, cene su skočile i mještani ih sebi ne mogu priuštiti.

-S jedne strane, ekonomski pokazatelji su odlični, hoteli su puni, ali sa druge strane, što to vrijedi kad omladina odlazi iz države – zapitao se Adižes.

Bankar.me

Tags
Back to top button