Elon Musk je jednom ismevao kineski električni auto BYD. Sada ni njemu ni Tesli više nije smešno – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Elon Musk je jednom ismevao kineski električni auto BYD. Sada ni njemu ni Tesli više nije smešno

Najvažniji proizvođač automobila u svijetu trenutno je kompanija u kineskom vlasništvu, koju podržava Warren Buffett, a koja sada  drži Elona Muska “u mišjoj rupi”.

BYD, proizvođač automobila kojem se Musk svojevremeno smejao, pretekao je Teslu krajem prošle godine kao najboljeg prodavača električnih vozila na planeti (Tesla ga je pretekla u prvom tromesečju ove godine, ali oni im dišu za vratom). Ai sada i Toyota mora da krene u trku, Jer se BYD ne zaustavlja, otkrivajući novi hibridni pogonski sklop za koji BYD kaže da može da vas odveze od New Yorka do Miamija bez dopunjavanja goriva.

To je 1.300 milja (2092 kilometra) u jednom potezu — stotine milja iznad standardnih raspona za druge hibride na tržištu. Prema The Wall Street Journalu, rasponi velikih svetskih proizvođača hibridnih automobila obično su nešto iznad 680 milja (1094 km).

BYD-ove dionice u Hong Kongu porasle su u sredu za više od 5%.

Postoji nekoliko razloga zašto je sve to važno.

Prvo: Tesla je najprodavaniji električni električni automobil u Americi, ali gubi tržišni udio u inostranstvu zbog stranih konkurenata koji svoje automobile mogu učiniti jeftinijim. I dok je Tesla pionir elektrinih vozila, nije uveo nijednu značajnu inovaciju u poslednjih nekoliko godina koja bi pomogla da opravda njegovu višu cenu.

Zato BYD — koji proizvodi i EV i hibride — sada “jede Teslin ručak” na globalnoj sceni.

Kina je najveće svjetsko tržište automobila, a BYD je njegov najprodavaniji, pretekavši Volkswagen prošle godine.

Povrh svega, BYD-ove limuzine su jeftine. Dva modela koja će se pohvaliti novim pogonom počinju od oko 14.000 dolara. (Poređenja radi, najprodavaniji hibrid u SAD-u, Toyota Prius, počinje od 28.000 dolara.)

BYD-ova evolucija od malog proizvođača karoserija do globalnog moćnog brenda iznenadila je sve skeptike, uključujući Muska, koji je potpuno odbacio BYD u intervjuu za Bloomberg 2011. godine.

Musk je na pitanje o tome kako BYD parira Tesli odgovara samozadovoljnim smehom.

“Jeste li videli njihov auto?” retorički pita on sagovornika. Kada ga je novinar opet pitao šta konkretno misli, on pojašnjava da misli da BYD-ov proizvod nije “posebno atraktivan” i da tehnologija “nije nešto jaka”.

Naravno, mnogo toga se dogodilo u deceniji koja je usledila, a Musk je ove reči pojeo u januaru, rekavši da veruje da bi kineski proizvođači električnih vozila mogli “prilično srušiti većinu drugih automobilskih kompanija na svetu” osim ako se ne postave jače trgovinske barijere.

U međuvremenu, BYD ima još jednu prednost koja Tesli nedostaje: pravi hibride.

Hibridni automobili poput Priusa trebali su biti kratkotrajna odskočna daska u potpuno električnu budućnost. Ali u Sjedinjenim Državama, barem, prodaja električnih vozila opada delom zato što nacionalnim cestama nedostaje infrastruktura koja bi ih podržavala.

Opseg električnih vozila je prešao dug put – većina ima domet od 300 milja po punjenju, što je više nego što bi većina ljudi vozila prije zaustavljanja čak i u tradicionalnom automobilu. Problem je u tome što nemamo dovoljno stanica za punjenje duž puteva ili u gradovima da bi kupcima bili zadovoljni ovom idejom. Glavni razlog zašto američki kupci neće uzeti u obzir EV – koji je navelo 52% potrošača u nedavnom istraživanju JD Power – je nedostatak dostupnosti stanice za punjenje.

Umjesto toga, kupuje se više hibrida, koji su u velikoj meri jeftiniji od EV, dugoročno smanjuju troškove goriva i za okolinu su nešto bolji od običnih motora. (Naglasak na “nešto bolji”… Hibridi i dalje rade na fosilna goriva, ne čine mnogo da pomognu svetu da ispuni svoje klimatske ciljeve na način na koji bi masovno usvajanje električnih vozila.)

Za sada, Tesla i drugi američki proizvođači automobila su temeljno zaštićeni od kineske konkurencije. Umesto toga, kupujemo više hibrida, koji su u velikoj mjeri jeftiniji od EV, dugoročno smanjuju troškove goriva i za okolinu su nešto bolji od običnih motora. (Naglasak na malo… Hibridi i dalje rade na fosilna goriva, ne čine mnogo da pomognu svijetu da ispuni svoje klimatske ciljeve na način na koji bi masovno usvajanje električnih vozila.)

Za sada, Tesla i drugi američki proizvođači automobila su temeljno zaštićeni od kineske konkurencije strogim carinama i velikim regulatornim preprekama. Ali nije jasno koliko će dugo ta zaštita trajati ako američki potrošači počnu tražiti jeftinije opcije dostupne u inostranstvu.

Izvor: CNN

Tags
Back to top button