Surovo: Treba da se desi još jedan Detroit – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKE

Surovo: Treba da se desi još jedan Detroit

Kini je potreban bankrot kao onaj što je imao Detroit da bi rešila prekomerne probleme duga, poručuje centralna banka.

Istraživački tim Narodne banke Kine rekao je da lokalnim vlastima u zemlji treba dozvoliti da bankrotiraju kako bi se suzbilo prekomerno regionalno zaduživanje.

“Kina mora da ima nešto, kao što je to bio banrkot u Detroitu. Samo ukoliko dozvolimo državnim firmama i vladama da bankrotiraju, možemo da krenemo na zdravim osnovama”, napisao je Ksu Zhong, šef tog tima banke.

Ksu je naveo najveći bankrot nekog grada, odnosno onaj koji je američki grad Detroit pokrenuo 2013. godine, nakon što lokalne vlasti nisu mogle da plate dug od 18 milijardi dolara.

Po rečima zvaničnika, Kina bi trebalo da eliminiše kontrolu centralne vlade nad obimom obveznica lokalne samouprave, a odgovornost za izdavanje i otplatu obaveza mora biti transparentna.

“Trebalo bi prvo ispitati da li obveznice mogu da se izdaju i po kojoj ceni. Ne bi trebalo brinuti o tome da se lokalne samouprave haotično ponašaju prema dugu “, napisao je Ksu.

Prošle nedelje Kineska kancelarija za reviziju obećala je da će razbiti “iluziju” da će Peking platiti račun za dug lokalnih samouprava.

Tags
Back to top button