Svetska banka više neće finansirati eksploataciju nafte i plina – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKE

Svetska banka više neće finansirati eksploataciju nafte i plina

Svetska banka početkom 2019. prestaje s finansiranjem istraživanja i eksploatacije nafte i plina, objavili su u utorak na samitu o klimatskim promenama, javlja SCMP.

U saopštenju se navodi da je potez stvoren s ciljem da pomogne zemljama pri umanjenju zagađenja pri efektu staklene bašte kako bi se ograničilo globalno zagrevanje skladno Pariškoj konvenciji. Banka je takođe najavila da su na dobrom putu ostvarivanja cilja da 28 posto njihovih kredita bude namenjeno za klimatske akcije do 2020. godine.

Svetska banka bila je jedan od sponzora jednodnevnog samita kog je organizovao francuski predsednik Macron. Ciljevi samita bili su pronaći način za finansiranje nalaženja alternativa fosilnim gorivima i korišćenje zelenijih izvora energije, kao i ojačavanje odbrane zemalja od elementarnih nepogoda uzrokovanih klimatskim promenama.

Stručnjaci tvrde da, kako bi se prosečna temperatura smanjila za 2 stepena Celzijusa u cilju usporavanja globalnog zagrevanja, potrebno je uložiti milijarde dolara u tehnologiju koja će proizvoditi čistu energiju.

Nedostatak novca već duže vreme usporava borbu protiv globalnog zagrevanja, a Trumpova odluka da se SAD povuče iz Pariške konvencije samo je dodatno sve usporila. U godišnjem izveštaju Svetske banke za 2016. stoji da je uloženo više od 3 milijarde dolara, 3 puta više nego godinu ranije, u ekstraktivne industrije što uključuje i rudarsku.

Donald Trump nije bio pozvan na summit, a vladu SAD-a predstavljao je drugi najviši diplomata u američkoj ambasadi u Parizu, Brent Hardta, što je bivši državni sekretar John Kerry nazvao sramnim.

Tags
Back to top button