Prenos vlasništva među bankama preko leđa klijenata – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEKreditiSLIDER

Prenos vlasništva među bankama preko leđa klijenata

Grčku Alfa banku je pre tri meseca kupila domaća Aik banka. Međutim, prenos vlasništva nije prošao bez problema za klijente kao što je to bilo prilikom ranijih promena vlasništva nad bankama.

Jedan klijent u kolu sa četiri banke. Tako izgleda situacija posle prodaje Alfa banke Aik banci. Klijenti Alfa banke najpre su postali privremeno klijenti Ju banke, koja sutra prestaje da postoji, a oni postaju klijenti Aik banke ili možda Sosijete banke jer je ona otkupila najveći broj kredita. Mnogi će privremeno biti i bez kartica i bez elektronskog bankarstva. Nije lako ni ugasiti račun.

“U dopisu piše da se račun može ugasiti bez naknade, a sada mi službenik banke kaže da oni ne traže ništa, ali da Centralni registar traži 501 dinar”, objašnjava jedan klijent nekadašnje Alfa banke.

Drugi napominje da ima problem, legao je novac – plata, koju ne može da podigne.

“Trenutno sam ostala kratkih rukava, ali u toku dana nadam se da će se regulisati”, kaže klijentkinja nekadašnje Alfa banke.

I ranije je bilo vlasničkih promena banaka, ali čini se da klijenti to nisu osećali kao što se to desilo pri poslednjim promenama prilikom prodaje Alfa banke. U Narodnoj banci Srbije kažu da je sve u redu dok se ne menjaju uslovi kreditiranja, odnosno inicijalni ugovori kod banaka koje su promenile vlasnika.

Mnogi se pitaju koja je banka njihova, jer kredit im je u jednoj, a račun u drugoj.

“Ja sam rekao da su svi klijenti banke kojima je praktično otvoren jedan tekući račun kod nas, dakle da su oni naši klijenti, ali da tekuće obaveze izmiruju prema Sosijete ženeral banci”, kaže član Izvršnog odbora AIK banke Periša Ivanović.

Predsednik Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke Marija Ruseva dodaje da će svi građani i preduzetnici čije su kredite otkupili imati iste ako ne i povoljnije uslove.

“Dakle kamata ostaje ista kao i provizije i naknade, a postoji i mogućnost refinansiranja”, ističe Ruseva.

Ekonomisti smatraju da je na našem tržištu došlo do borbe za preuzimanje kvalitetnih klijenata.

“Banke u kontekstu upravljanja rizikom jednim delom preuzimaju banku, ali ostavljaju jedan deo portfolija drugoj banci. To im je neko načelo kojim se rukovode i onda dolazimo do nestandardnih situacija kada su klijenti zbunjeni”, kaže Zoran Grubješić iz Beogradske bankarske akademije.

I na kraju poslednja, ali ne i najmanje važna strana preuzimanja jeste da dve trećine radnika nekadašnje Alfa banke više nemaju posao.

 

rts.rs

Tags
Back to top button