Banca Intesa očekuje nastavak pada javnog duga i naredne godine – Bankar.rs
ANALIZEBANKE

Banca Intesa očekuje nastavak pada javnog duga i naredne godine

Odeljenje za ekonomska istraživanja Banca Intesa očekuje da će poboljšani makroekonomski uslovi i nastavak fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi omogućiti nastavak pada javnog duga i naredne godine.

Javni dug je smanjen za oko 1,38 milijardi evra od početka godine i u novembru je iznosio 23,4 milijardi evra ili 62,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP-a), što je najniži nivo od 2013. godine. Međutim, nivo javnog duga u BDP-u se i dalje nalazi iznad Mastriškog limita od 60 odsto BDP-a i zakonski propisanog limita od 45 odsto BDP-a.

Trend pada javnog duga svakako da je u velikoj meri rezultat pozitivnih fiskalnih performansi s obzirom na to da Srbija beleži konsolidovani budžetski suficit od 95 milijardi dinara u prvih deset meseci 2017. godine umesto planiranog deficita. Povoljni fiskalni rezultati iskorišćeni su za razduživanje države u iznosu od 655,9 miliona evra po osnovu dospeća Evroobveznica emitovanih na međunarodnom finansijskom tržištu u novembru 2012. godine što je najvećim delom i uslovilo značajan mesečni pad javnog duga u novembru ove godine.

Takođe, ne treba zanemariti činjenicu i da je javni dug Srbije izložen promeni kurseva globalnih valuta budući da je samo petina duga u domaćoj valuti. Kao rezultat, jačanje dinara koji je od početka godine apresirao prema dolaru za 16,7 odsto i prema evru za 3,7 odsto dodatno je imalo veliki uticaj na pad javnog duga, s obzirom na to da je čak 29 odsto duga u dolarima i 42 odsto u evrima.

 

Izvor: bif.rs

Tags
Back to top button