Kostić pobedio Sorosa, prvi do svoje nove banke – Bankar.rs
Uncategorized

Kostić pobedio Sorosa, prvi do svoje nove banke

Proteklu sedmicu obeležile su dve finansijske transakcije u regionu. Mađarska OTP banka je okončala postupak kupovine Vojvođanske banke i postala njen vlasnik.

Jedan od najbogatijh ljudi u susednoj zemlji Šandor Čanji nije krio zadovoljstvo što je transakcija uspešno okonačna.

Ni domaći biznismeni nisu sedeli skršenih ruku. AIK banka, odnosno biznismen Miodrag Kostić, postala je većinski vlasnik Gorenjske banke u Sloveniji, i to s udelom od 75,99 odsto. Nakon okončanja pomenutih transakicja ni jedan ni drugi biznismen nisu krili zadovoljstvo obavljenim poslom, a planovi su im isti: širenje i jačanje u regionu.

Šta od regionalnih banaka mogu očekivati klijenti?

„Mislim da je to dobra taktika jer vlasnicima omogućuje da imaju manje troškove – samim tim, banke su u prilici da klijentima ponude usluge pod povoljnijim uslovima“, objašnjava međunarodni konsultant Milan Kovačević.

„Što banke pokrivaju veće tržište, to je veća šansa da se finansijske transakcije obavljaju unutar banke i samim tim i troškovivi su niži. Ne treba zaboraviti da su troškovi najmanji kod globalnih banaka. Ja se nadam da će neka od njih doći i na naše tržište.“

AIK banka je postala ubedljivo najveći vlasnik Gorenjske kada je Upravni odbor kompanije „Sava” pre tri dana odobrio preuzimanje. S obzirom na to da su već imali 20,99 odsto, lako su stigli i do većeg udela. Na prodaju su ponuđene i akcije koje su imali „Telekom Slovenije”, „Iskratel” iz Kranja te osiguravajuća kuća „Triglav”.

Glavni konkurenti za preuzimanje Gorenjske banke bili su fondovi, i to „Kvantum strateyik partner”, iza kojeg je Džordž Soros, i „Apolo fond”. Potonji su nam poznati i nije prvi put se pojavljuju da pazare u regionu. Pre dve godine bili su najozbljniji kandidat za kupovinu „Telekoma Srbija”, odnosno za udeo od 58 odsto nudili su 1,2 milijardu evra. Kao što znamo, ponuda nije naišla na odobravanje.

U AIK banci kažu da su nakon preuzimanja većinskog vlasništva u Gorenjskoj banci korak bliže da se pozicioniraju kao jedna od vodećih banaka u jugoistočnoj Evropi. Strategija širenja u bankarstvu treba da doprinese širenju privrednih aktivnosti i na druge sektore u regionu.

Osim Gorenjske banke, Miodrag Kostić je vlasnik AIK banke i Alfa banke, koja sada posluje pod starim imenom JU banka.

Bankarski potrfolio OTP-a je znatno veći: osim banke u matičnoj zemlji i u Srbiji, oni imaju svoje kuće u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Bugarskoj, Ukrajini i Rusiji.

Spajanje OTP-a i Vojvođanske banke treba da se okonča tokom 2019.

Prvi čovek OTP grupe Šandor Čanji najavio je da će spajanjem dveju banaka klijenti imati lakši pristup filijalama i poboljšan kvalitet usluga.

Izor: b92.net

Tags
Back to top button