ECB će do 2020. uvesti novu referentnu kamatnu stopu – Bankar.rs
INOSTRANE BANKE

ECB će do 2020. uvesti novu referentnu kamatnu stopu

Evropska centralna banka (ECB) u četvrtak je najavila da će do 2020. godine uvesti novu referentnu kamatnu stopu za prekonoćne pozajmice nakon niza skandala s manipulacijama Euriborom i neuspelog pokušaja bankarskog sektora da osmisli reformu sistema.

Kamatna stopa na neosigurane prekonoćne pozajmice biće dopuna postojećim ključnim kamatnim stopama i u potpunosti će se temeljiti na obavljenim transakcijama, navodi se u ECB-ovom saopštenju.

Kamatne stope u međubankarskom kreditiranju, poput Evropske međubankovne kamatne stope (Euribora) i njenog londonskog pandana Libora, koriste se za utvrđivanje cene finansijskih izvedenica čija vrednost se meri u milijardama eura, a u nekim zemljama služe i za utvrđivanje kamatnih stopa na hipotekarne kredite.

Centralne banke i regulatori širom sveta odlučili su da kreiraju alternativne ključne kamatne stope, nastojeći da reformišu sistem nakon optužbi da su komercijalne banke manipulisale kamatnim stopama.

ECB je preuzeo inicijativu nakon ovogodišnjeg neuspeha plana da se reformiše Euribor, uz prigovore komercijalnih banaka da bi novi sistem baziran na transakcijama preterano uticao na nivoe kamatnih stopa, oscilacije i obim transakcija.

“Kamatna stopa biće kreirana do 2020. godine i biće dopuna postojećim referentnim kamatnim stopama koje kreira privatni sektor i služiti kao svojevrsna potporna kamatna stopa”, stoji u saopštenju ECB-a.

Dodaju i da će se nova kamatna stopa “u potpunosti temeljiti na eurskim transacijama o kojima izveštavaju banke u skladu s ECB-ovim standardima statističkog izveštavanja o transakcijama na tržištu novca”.

ECB će ključna obeležja nove kamatne stope objaviti iduće godine, a potom će od banaka tražiti povratne informacije.

Tags
Back to top button