Pireus prodaje sve, napušta Srbiju i Balkan – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESLIDER

Pireus prodaje sve, napušta Srbiju i Balkan

Grčka Pireus banka namerava da proda podružnice u Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji, Albaniji i Ukrajini, kao deo plana za smanjenje izloženosti prema inostranstvu.

“Pireus banka planira da proda svoje poslovanje u regionu Balkana i da smanji portfolio loših kredita”, izjavio je novi generalni direktor banke Hristos Megalou tokom predstavljanja planova grupacije do 2020. godine, prenela je agencija Rojters.

“Naša vizija je da budemo najkredibilnija banka u Grčkoj. Naš strateški plan ima smisla i nije iluzija”, kazao je Megalou, koji je u aprilu preuzeo funkciju generalnog direktora.

Banka Pireus, čijih se 26,2 odsto nalazi u vlasništvu grčkog fonda za spasavanje banaka HFSH, još je suočena sa problemom nenaplativih kredita posle duboke recesije u Grčkoj koja je pogurala nezaposlenost na rekordno visoke nivoe.

Grupacija, takođe, planira da se “oslobodi” još nekih aktiva, uključujući 40-procentnog udela u brodarskoj kompaniji “Helenik Sivejz” i svog 33-procentnog udela u kompanija za uzgoj ribe Nireus akvakulture i Selonda, dodaje direktor banke.

Banka Pireus, koja je u 67-procentnom vlasništvu institucionalnih investitora, kreiraće odvojenu filijalu poznatiju kao “Pireus legasi junit”, u sklopu napora da “očisti” svoj bilans stanja.

Tags
Back to top button