Privredni sud pokrenuo postupak protiv Komercijalne banke – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESLIDER

Privredni sud pokrenuo postupak protiv Komercijalne banke

Pivredni sud u Beogradu pokrenuo je, po optužnom predlogu Prvog osnovnog tužilaštva, postupak protiv Komercijalne banke i osmoro njenih bivših rukovodilaca zbog privrednog prestupa iz Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, saznaje „Politika”.

Optužni predlog osim banke, kao pravnog lica, tereti i Ivicu Smolića, nekadašnjeg predsednika Izvršnog odbora banke, Dragana Santovca i Slavicu Đorđević, bivše članove Izvršnog odbora, Milana Milutinovića, bivšeg direktora Odeljenja za sprečavanje pranje novca, Milu Nicović, bivšeg direktora Sektora platnog prometa, Vladimira Marevića, nekadašnjeg direktora Odeljenja kastodi poslova, Mihajla Kosanovića, nekadašnjeg direktora Sektora finansijskih institucija i Ljiljanu Milošević, nekadašnju zamenicu direktora Sektora poslova sa klijentima.

Okrivljeni se, prema navodima tužilaštva, terete da tokom 2013. i 2014. godine, prilikom uspostavljanja korespondentskih odnosa sa bankom čije je sedište u stranoj državi i koja nije na listi zemalja koje primenjuju međunarodne standarde u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, nisu pribavljali na propisan način podatke, informacije i dokumentaciju.

U optužnom predlogu, navodi se da bivši rukovodioci banke „nisu preduzeli radnje i mere” iz Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma kada su obavljali bankarske poslove sa više srpskih firmi, bankama iz zemalja u okruženju, diplomatama na službi u Republici Srbiji, a među sumnjivim transakcijama našle su se i one u vezi sa računom poznatog advokata Zdenka Tomanovića.

Tako se u dokumentu Prvog osnovnog tužilaštva, između ostalih, navodi da nekadašnji rukovodioci Komercijalne banke nisu postupali u skladu sa zakonom kada su poslovali sa „MF bankom” iz Banjaluke, „Frst fajnenšel bankom” iz Podgorice, „BB Minakva”, DOO „Šinvozom”, kada su otvarali račun ambasadoru Ujedinjenih Arapskih Emirata Jumi Rašidu Sajf Zaj Aldhaheriju, vojnom atašeu ambasade Švajcarske Larsu Grovu Vejlstrupu…

Bez odgovora Komercijalne banke

Povodom pokretanja sudskog postupka protiv bivših rukovodilaca, „Politika” je Službi za odnose sa javnošću Komercijalne banke poslala pitanja, ali odgovori ni posle šest dana nisu dostavljeni.

(Opširnije u Politici)

Tags
Back to top button