Najveći vinski B2B događaj MonteVino počeo danas u Podgorici – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Najveći vinski B2B događaj MonteVino počeo danas u Podgorici

Najveći vinski B2B događaj – MonteVino 2024 počeo je danas u hotelu Hilton u Podgorici. Događaj je okupio najbolje vinarije ne samo iz Crne Gore već i iz čitave regije. U prethodna tri dana održana su masterclass predavanja na kojima su se, jasno definisanim ciljnim grupama, predstavili novi proizvodi, a vinarije i distributeri se upoznali sa novim etiketama i berbama koje će biti dostupne na crnogorskom tržištu. Prvi izložbeni dan rezervisan je za biznis zajednicu, a okupio je veliki broj hotelijera kojima je ovo idealna prilika da razmijene iskustva i ugovore neke nove saradnje.

Prema rečima direktorice Udruženja somelijera Crne Gore Danijele Radeč, ovogodišnje MonteVino okupilo je 135 vinarija i dosta novih etiketa i interesantnih vina.

“Nadamo se da će ponuda biti interesantna i da će posetioci uživati u svemu onome što smo pripremili. Sutrašnji dan je namijenjen ljubiteljima vina, svi oni koji kupe ulaznicu moći će uživati u vinima koja će biti izložena”, kazala je ona.


Događaj je privukao veliki broj zvanica iz različitih svera javnog života. Događaj je svojim prisustvom podržao i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede,  Vladimir Joković.
“Ovo što danas vidim ovde treba zaista da služi na čast i organizatorima i Crnoj Gori, prezadovoljan sam da ima ovako lepih vina, ovako divne ponude i ovoliko veliki broj posetilaca. Ovo je divna manifestacija koju bi trebalo organizovati i na nekim drugim mestima, pogotovo tokom letne turističke sezone kako bismo prezentovali što više domaćih proizvoda i vina,” kazao je Joković. Ministar je ovom prilikom istakao veliki potencijal crnogorskih vina i vinske industrije.
“Ono što mene kao ministra poljoprivrede raduje jeste da jedino sa vinom imamo dovoljnosti i viška za izvoz. Ja uvijek govorim da su crnogorska vina, posebno crvena, izvanredna, cena stoprocentno odgovara kvalitetu,”  dodao je resorni ministar.

Za brojne vinare ovo je idealna prilika za prezentaciju, mnogi od njih učestvuju svake godine na Montevinu, a jedna od njih je Podrum Pevac iz Kragujevca.
“Danas je fokus na vinima i mogu reći da je Crna Gora odlično prepoznala naše proizvode. Dobro se plasiramo, pogotovo na primorju i u glavnom gradu. Na području Crne Gore najviše su zastupljena naša bela vina, jer ona su najviše interesantna za letnu turističku sezonu”, kazao je Toni Atanasov predstavnik Podruma Pevac.

Prema rečima Mirka Vučinića, predstavnika vinarije Mola, Montevino je nešto najbolje što se vinskoj sceni moglo desiti. Kako je kazao, oni su danas predstavili četiri od pet etiketa.
“Na ovom mjestu svake godine upoznamo dosta novih partnera, novih kupaca sa kojima ostvarimo novu saradnju i sve pohvale organizatorima”, kazao je on.

Na Montevinu 2024 i Dubrovčani su predstavili svoja vina. Vinarija Crvik koja postoji već 100 godina tradicionalno se bavi vinarstvu čije se vještine prenose sa kojena na kojeno.

“Mi već petnaest godina izlažemo vina u Zagrebu, mogu reći da je ovaj skup organizovan odlično i profesionalno. Cilj nam je da uđemo na crnogorsko tržište jer nam je jako blizu i ima veoma razvijen turizam”, kazao je Petar Crvik predstavnik vinarije “Crvik”.

Tekst, fotke i video: MediaBiro

Tags
Back to top button