Mađarska se uskoro pridružuje srpsko-slovenačkoj berzi struje – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Mađarska se uskoro pridružuje srpsko-slovenačkoj berzi struje

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom o zajedničkim projektima u energetskom sektoru i saradnji dve države u oblasti gasa, nafte i snabdevanja električnom energijom.

Oni su tom prilikom najavili pridruživanje Mađarske zajedničkoj, i prvoj regionalnoj, srpsko-slovenačkoj berzi električne energije ADEX.

Dubravka Đedović Handanović je boravila u Budimpešti gde je učestvovala na Balkanskom forumu i imala bilateralan sastanak sa Peterom Sijartom.

Plan je da se Mađarska pridruži prvoj regionalnoj berzi električne energije koju je Srbija osnovala sa Slovenijom, što bi trebalo da se realizuje u narednih nekoliko nedelja“, rekla je Đedović i dodala da je to dobar temelj za jedinstveno regionalno tržište električne energije i uspešan primer saradnje zemalja, članica EU i zemlje u procesu pridruživanja.

Peter Sijarto je zahvalio ministarki na odličnoj saradnji u prethodnom periodu, najavio pridruživanje regionalnoj berzi električne energije i dodao da bezbednost snabdevanja ostaje prioritet za Mađarsku.

Na sastanku je  bilo reči o saradnji dve zemlje u oblasti snabdevanja gasom a iskazana je namera za boljim povezivanjem i u snabdevanju naftom, kao i u prenosu električne energije.

„Snabdevanje energentima je stabilno i pored domaćih rezervi, raspolažemo i zalihama od 163 miliona kubnih metara u skladištima u Mađarskoj u ovom trenutku. Razgovarali smo o dinamici korišćenja postojećih zaliha i pod kojim uslovima možemo da obezbedimo dodatne količine gasa, sa kojima ćemo imati dodatnu sigurnost i naredne zime“, rekla je Đedović nakon sastanka sa mađarskim ministrom.

Ona je podsetila da dve države zajednički grade i Panonski koridor čijom izgradnjom će se udvostručiti kapaciteti za prenos električne energije između Srbije i Mađarske. Investicija u Panonski koridor vredna je oko 100 miliona evra i cilj je da s završi u naredne četiri godine.

Izvor: Novaekonomija

Tags
Back to top button