Rusi otvorili više od 2.000 firmi u Srbiji: Ovo su im glavni biznisi u Beogradu – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Rusi otvorili više od 2.000 firmi u Srbiji: Ovo su im glavni biznisi u Beogradu

Otkako je počeo rat u Ukrajini, po beogradskim kuloarima pročulo se da pojedini timovi šire kapacitete i da dovode radnike iz Rusije.

Sada, kruže priče da ih je i zbog sukoba u Izraelu više. Da nam stiže nam novi talas Rusa u Srbiju, navodi jedna od grupa na društvenim mrežama, prenosi Blic. Navodno, neki novi Rusi raspituju se za smeštaj i poslove u Srbiji, i to ponajviše iz sukobom pogođenog Izraela.

“Jasno je da je trač istina, odnosno, da pojedine kompanije sele svoje biznise i da im je Srbija jedna od top destinacija”, piše list. Dosta je onih koji su počeli da otvaraju restorane. Tako, ne iznenađuje to što su jelovnici odavno već i na ruskom jeziku u centru prestonice. Osim ugostiteljskih objekata, otvaraju i restorane brze hrane te prodaju burgere.

Rusi otvorili više od 2.000 firmi u Srbiji

To potvrđuju i poslednji podaci Agencije za privredne registre (APR). Kako su rekli u APR, na u Registru privrednih subjekata, koji vodi Agencija za privredne registre, trenutno je registrovano 2.129 aktivnih privrednih društava čiji su osnivači, odnosno vlasnici udela fizička i pravna lica iz Ruske Federacije.

Od tog broja, nema evidencija o konkretnim ulaganjima, ali ako je suditi prema registrovanim delatnostima, najveći broj privrednih društava ima registrovanu pretežnu delatnost. To su uglavnom, kako su rekli iz APR, nespecijalizovana trgovina na veliko, računarsko programiranje i konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.

Zatim, tu su i konsultantske delatnosti u oblasti informacione tehnologije, restorani i pokretni ugostiteljski objekti…

Podsetimo, a kako potvrđuje i APR, u Srbiji, postupak registracije privrednih subjekata je isti kako za domaća, tako i za strana fizička i pravna lica.

Agenti za nekretnine kažu da je imućnijim ruskim i ukrajinskim IT stručnjacima, prestonica Srbije postala privlačna lokacija za život. Što se tiče zakupa, postojalo je veliko uvećanje tražnje jer sve više evropskih kompanija koje su radile u Rusiji, svoje zaposlene alocirali kod nas. Međutim, njihovi podaci ne govore da se ovog meseca povećala tražnja za takvom vrstom usluge. Bar ne još.

Koje biznise Rusi otvaraju u Srbiji

  • Računarsko programiranje
  • Nespecijalizovana trgovina na veliko
  • Konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem
  • Konsultantske delatnosti u oblasti IT
  • Ugostiteljstvo.
Tags
Back to top button