Peta nedelja zaredom: Dokle će dolar da raste? – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Peta nedelja zaredom: Dokle će dolar da raste?

Na valutnim tržištima vrednost dolara je prema korpi valuta porasla i prošle nedelje, pete zaredom.

Naime, sve je jasnije da će kamatne stope američke centralne banke ostati povišene duže nego što se očekivalo.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke prema šest najvažnijih svetskih valuta, ojačao je prošle nedelje 0,1 posto, na 106,12 bodova, a u jednom trenutku dostigao je najviši nivo u pet meseci.

Pritom je vrednost dolara prema evropskoj valuti skliznula 0,1 posto, pa je cena eura porasla na 1,0655 dolara.

No, dolar je ojačao prema japanskoj valuti, za 0,9 posto, pa je njegov kurs dostigao 154,65 jena i kreće se oko najvišeg nivoa u 34 godine.

Jačanje dolara posledica je procena da američka centralna banka neće početi da smanjuje kamatne stope tako brzo kako se očekivalo jer su privreda i tržište rada i dalje snažni, dok je inflacija povišena, prenosi Indeks.

Pauel: Nije postignut napredak u spuštanju inflacije

Predsednik Feda Džerom Pauel kazao je prošle nedelje da ove godine zasad nije postignut napredak u spuštanju inflacije i da bi monetarna politika mogla ostati restriktivna duži period.

Stoga se sada na tržištu novca procenjuje da ima samo 15 posto izgleda za smanjenja kamata Feda u junu, a oko 42 posto u julu.

Vrednost dolara prema korpi valuta dostigla je polovinom nedelje najviši nivo u pet meseci i zbog toga što se dolar smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, a ulagače je zabrinuo rast napetosti na Bliskom istoku, između Izraela i Irana.

Veliko slabljenje jena

Zbog toga je prošle nedelje kurs dolara prema japanskoj valuti dostigao novi najviši nivo u 34 godine, premda japanske vlasti već nedeljama upozoravaju da bi mogle da intervenišu na tržištu kako bi sprečile daljnje slabljenje jena.

S druge strane, dolar je blago oslabio prema evru. Tako se evropska valuta stabilizovala, nakon što je nedelju dana pre njen kurs oštro pao jer će, po svemu sudeći, Evropska centralna banka početi da smanjuje kamate pre Feda, s obzirom na to da se inflacija u Evrozoni kreće na nižim nivoima, dok su neke privrede tog bloka u recesiji.

Na tržištu se procenjuje da bi proces popuštanja monetarne politike ECB-a mogao započeti u junu.

Back to top button