Postoji li nešto teže od otkazivanja pretplate na Amazonu? – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESLIDERSVE VESTI

Postoji li nešto teže od otkazivanja pretplate na Amazonu?

Otkazivanje pretplate na Amazon Prajm trebalo bi da bude jednostavnije od vođenja Desetogodišnjeg rata, smatra Komisija za trgovinu koja se bavi zaštitom prava potrošača i sprečavanjem monopolskog ponašanja, referišući na Homerovo poznato djelo “Ilijada”.

Grčki ep nije slučajno upotrebljen u ovom kontekstu, budući da Amazon koristi taktiku pod njegovim imenom koja služi za obeshrabrivanje ljudi od odjavljivanja pretplate.

Komisija se nije zadržala samo na javnoj kritici ponašanja onlajn giganta, već ga je tužila zato što je toliko zakomplikovao otkazivanje ove usluge, da krši američke zakone o zaštiti potrošača.

Pomenuta institucija tvrdi da je Amazon prvo namamio mnoštvo korisnika da se pretplate na on-demand uslugu kako bi za 14,99 dolara mesečno gledali sadržaje koje žele. Neki od njih se čak nisu svjesno pretplatili na nju.

“Milioni korisnika su se bez svog znanja prijavili na uslugu ‘video na zahtev’. Amazon je naime koristio manipulativni i obmanjujući dizajn korisničkog interfejsa koji spada u grupu ‘mračnih šablona’ kako bi prevario korisnike da se automatski prijave ili obnove pretplatu”, stoji u saopštenju.

Ali, to nije sve. Čak ni oni korisnici koji su u međuvremenu shvatili da su obmanuti, ne mogu se lako iščupati, jer je Amazon otkazivanje te usluge učinio toliko komplikovanim da korisnici koji žele da se odjave, klićući na mnoštvo dugmića i čitajući ogromnu količinu teksta, nalaze na “homerovskim mukama”. Naime, da bi otkazali pretplatu na ovu uslugu, korisnici moraju da pročitaju četiri strane raznih ponuda i obmanjujućih poruka, odlaganja otkazivanja, različitih distrakcija i sl. Zbog toga neki od njih odustaju od otkazivanja.

Interni dokumenti Amazona objavljeni prošle godine pokazali su da je šema pod kodnim imenom „Put Ilijade“ kompaniji na vrhuncu njenog poslovanja 2017. omogućila da smanji broj otkazanih pretplata za 14 odsto.

Kamatica

Tags
Back to top button