Siemens Energy ponovo smanjio očekivanja, akcije potonule – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Siemens Energy ponovo smanjio očekivanja, akcije potonule

Nemački Siemens Energy, koji proizvodi opremu i pruža usluge energetskom sektoru, smanjio je svoje izglede za profit za 2023. godinu nakon što je revizija njegove jedinice vetroturbina otkrila probleme dublje od očekivanih koji bi mogli koštati više od milijardu evra.

Problemi u španskoj podružnici Siemens Gamesa već su uticali na poslovanje matične kompanije, a ova objava predstavlja poslednji udarac naporima firme da ih stavi pod kontrolu nakon potpunog preuzimanja poslovanja, prenosi SEEbiz.

Siemens Energy je saopštio da je pokrenuo prošireni tehnički pregled instaliranih turbina i dizajna proizvoda kompanije Siemens Gamesa nakon što je utvrđeno da je došlo do značajnog povećanja stope kvarova komponenti.

Siemens Energy, koji je izdvojen iz Siemensa kako bi postao zasebna kompanija, rekao je da pregled sugeriše da bi troškovi bili znatno veći nego što se prvobitno mislilo kako bi se postigao željeni kvalitet proizvoda određenih turbina na kopnu.

Troškovi bi mogli premašiti milijardu evra nakon što su ti izdaci u januaru procenjeni na oko pola milijarde evra.

Problemi u Gamesi već su prošlog meseca naveli Siemens Energy da smanji svoje izglede za profit, očekujući profitnu maržu pre posebnih stavki na donjoj granici ciljanog raspona od jedan do tri odsto za fiskalnu 2023. godinu.

No, ova kompanija koja se bavi proizvodnjom i servisiranjem gasnih turbina, te izgradnjom velikih elektroenergetskih stanica, zadržala je očekivanja rasta prodaje u rasponu od 10 do 12 odsto.

Akcije kompanije su nakon objave zabeležile oštru korekciju od oko 32 odsto na 15,9 evra, dok je matična firma Siemens pretrpela pad od gotovo tri odsto, na 156 evra.

Biznis.rs

Tags
Back to top button