NBS i ovog meseca zadržala istu referentnu stopu – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

NBS i ovog meseca zadržala istu referentnu stopu

Referentna kamatna stopa zadržana je na 6,50 odsto odlućila je Narodna banka Srbije. Nepromenjene su ostale i kamatne stope na depozitne olakšice – 5,25 odsto i kreditne olakšice – 7,75 odsto, saopštava NBS.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 6,50 odsto, a na nepromenjenim nivoima su zadržane i kamatne stope na depozitne (5,25 odsto) i kreditne olakšice (7,75 odsto), objavila je centralna banka.

Odluku Izvršnog odbora o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromenjenom nivou deveti mesec zaredom pre svega su opredelili opadajući, ali i dalje povišeni globalni inflatorni pritisci.

Navodi se da je na odluku uticala i aktuelna srednjoročna projekcija inflacije, kao i prisutna neizvesnost u međunarodnom okruženju po osnovu kretanja cena energenata i primarnih proizvoda.

Prilikom donošenja odluke uvažena je i činjenica da su u prethodnom periodu povećane referentna kamatna stopa i stope obavezne rezerve i da će efekti ovih mera nastaviti da se prenose na inflaciju i u narednom periodu.

Tags
Back to top button