IBM beleži rast prodaje od devet odsto – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

IBM beleži rast prodaje od devet odsto

Rezultati kompanije International Business Machines (IBM) u drugom kvartalu pokazuju rast prodaje od devet odsto, ali ukazuju i na brige sa kojima se tehnološki investitori suočavaju na početku sezone zarada.

Iz kompanije IBM je saopšteno da su prihodi od aprila do juna dostigli 15,5 milijardi dolara nakon što je njen generalni direktor Arvind Krišna obećao da će podstaći rast poslovanja. U skladu sa tim, u kompaniji su izdvojeni sektori koji su slabije poslovali, piše The Wall Street Journal.

Osim toga, kompanija je, nakon odluke zapadnih vlasti da uvedu sankcije Rusiji, izašla iz veoma profitabilnog poslovanja koje je imala u toj zemlji, rekao je finansijski direktor IBM Džim Kavano, dodajući da je jačanje dolara takođe uticalo na rezultate kompanije.

Ipak, zarada IBM po akciji u drugom kvartalu je porasla gotovo 80 odsto u odnosu na isti period prošle godine, na 1,61 dolar.

IBM se, prema rečima finansijskog direktora, suočava i sa inflatornim pritiscima u oblasti rada. Troškovi rastu u sektoru poslovanja koji se bavi konsaltingom, a koji predstavlja više od polovine radne snage u kompaniji. Kako navodi Kavano, IBM menja cene za svoje klijente u skladu sa tim, ali će poslovanje biti usporeno sve dok ti troškovi ne budu nadoknađeni.

Vrednost akcija ove kompanije je na kasnom trgovanju pala za četiri odsto.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button