Azerbejdžan nema gasa za EU, pa ni za Srbiju – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Azerbejdžan nema gasa za EU, pa ni za Srbiju

Predsednik skupštine Udruženja za gas Vojislav Vuletić je rekao da Azerbejdžan nema na raspolaganju viškova gasa za Evropu, pa ni za Srbiju dok ne otvori nova gasna polja.

On je za agenciju Beta rekao da je sav raspoloživi gas u toj zemlji rezervisan za gasovod TAP koji preko Grčke i Turske vodi u Italiju.

„Dobro je što je Evropa zatvorila gasovod „Severni tok 2″ i što je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen otišla u Azerbejdžan da ugovori povećanje količine gasa za Evropu, ali tamo nema gasa ni za njih ni za Srbiju dok se ne otvore nova gasna polja, a za to je potrebno od osam do deset godina“, rekao je Vuletić.

On je dodao da za Nemačku neće biti gasa iz Azerbejdžana sledećih deset godina, a da „ako u toj zemlji nema gasa za Ursulu, nema ni za Srbiju“.

Vuletić je rekao da se velike svetske rezerve gasa „Južni Fars“ nalaze u Iranu, ali da ne postoji gasovod i ne može da se dopremi u Evropu.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je da će u septembru naredne godine biti završena gradnja gasnog interkonektora Srbija-Bugarska, prenosi agencija Beta.

„Hajde da sačekamo septembar iduće godine i da gasovod bude završen, a verujem da ćemo mnogo ranije imati ugovor s Azerbejdžanom“, rekla je Mihajlović.

 

Tags
Back to top button