Pauel: Uporna inflacija predstavlja veći rizik od recesije – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Pauel: Uporna inflacija predstavlja veći rizik od recesije

Postoji rizik da će povećanje kamatnih stopa Federalnih rezervi, američke centralne banke, previše usporiti ekonomiju, ali veći je rizik uporna inflacija, saopštio je predsednik ove institucije Džerom Pauel (Jerome Powell).

„Rizično je da zbog mnoštva šokova počnete da prelazite u režim veće inflacije, a naš posao je da to bukvalno sprečimo i sprečićemo da se to dogodi“, rekao je Pauel na godišnjoj konferenciji Evropske centralne banke (ECB) u Sintri u Portugalu.

Pauel je naveo da je neizvesno da li će se silazni globalni pritisci, pod čijim je uticajem rast cena godinama bio usporen i stabilan, ikada vratiti, ali je podvukao da je za Federalne rezerve ključno da se stabilizuju cene u novim poremećenim uslovima u svetu, prenosi agencija Mina, pozivajući se na The New York Times.

„Proživeli smo period dezinflatornih uticaja širom sveta. Od pandemije, živimo u svetu u kome je ekonomija izložena veoma različitim uticajima. To znamo, a ono što ne znamo je da li ćemo se vratiti nečemu što više liči, ili bar malo nalikuje, onome što smo imali ranije“, rekao je Pauel.

Budući da inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) raste najbržim tempom u poslednje četiri decenije, kreatori politike Feda su ubrzali povećanje ključne kamatne stope u nastojanju da rast cena vrate pod kontrolu, pri čemu su referentnu stopu podigli za četvrtinu procentnog poena u martu, za pola procenta u maju i za tri četvrtine procenta u junu.

Predstavnici američke centralne banke su nagovestili da žele da do kraja godine podignu kamatne stope znatno iznad tri odsto sa trenutnog raspona od 1,5 do 1,75 odsto.

Pauel je napomenuo da su trenutno ponuda i potražnja neuravnotežene u mnogim delovima američke ekonomije, uključujući tržište rada, i dodao da je cilj podizanja ključne kamate da se uspori rast kako bi ponuda imala šansu da ga sustigne.

Naglasio je, međutim, da je postizanje tog optimističnog ishoda postalo izazovnije.

„Nemamo precizne alate“, rekao je Powell, predočavajući da su događaji u poslednjih nekoliko meseci to učinili znatno izazovnijim, posebno rat u Ukrajini, koji je u velikoj meri doprineo uzlaznim inflatornim pritiscima.

„Postalo je teže, putevi su postali uži. Ipak, to je naš cilj“, rekao je Powell o takozvanom mekom prizemljenju ekonomije.

Izvor: Biznis.rs

Back to top button