Loše vesti: “Nema smanjenja kamatnih stopa” – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Loše vesti: “Nema smanjenja kamatnih stopa”

Američke federalne rezerve su saopštile da je inflacija u SAD i dalje tvrdoglavo visoka i da ne planiraju da smanjuju kamatnu stopu dok ne steknu "veće pouzdanje" u to da se rast cena održivo usporava do ciljane stope od dva odsto.

Centralna banka SAD je saopštila svoju odluku nakon svog poslednjeg sastanka na kojoj je svoju ključnu kamatnu stopu zadržala na oko 5,5 odsto, što je rekordni nivo u poslednje dve decenije.

Nekoliko izveštaja o cenama i ekonomskom rastu koji su bili “vreliji” no što se to očekivalo podrili su uverenje Federalnih rezervi da se inflacija postojano smanjuje.

Kombinacija visokih kamatnih stopa i uporne inflacije potencijalna je pretnja po šanse za reizbor predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Predsedavajući Federalni rezervi Džerom Pauel rekao je novinarima da je “inflacija iskazala manjak daljeg napretka ka našem cilju od dva odsto”.

“Verovatno je da će za sticanje većeg pouzdanja biti potrebno više vremena nego što je očekivano”, dodao je on.

Međutim, na kraju je ipak delovao optimistično rekavši: “Moje je očivanje da ćemo tokom ove godine videti vraćanje inflacije” u uobičajene okvire.

Tags
Back to top button