Srbija će svoj gas do zime skladištiti u Mađarskoj – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Srbija će svoj gas do zime skladištiti u Mađarskoj

Srbija će skladištiti svoj prirodni gas u mađarskim skladištima za iduću zimu, rekao je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto nakon razgovora sa ministrom finansija Sinišom Malim.

Beograd planira da preusmeri 500 miliona kubnih metara gasa u mađarske cisterne do kraja juna, rekao je Mali na zajedničkoj konferenciji za novinare.

„Složili smo se da ćemo u trenutano izuzetno kritičnim vremenima, kada energetska bezbednost nije prirodno stanje… doprineti garantovanju energetske sigurnosti jedni drugima“, rekao je Sijarto.

Mađarska ima mnogo veći kapacitet za skladištenje gasa od svojih suseda i može da čuva više od šest milijardi kubnih metara gasa, a popunjena je tek četvrtina. Većinu svog gasa ta zemlja uvozi iz Rusije i to gasovodom kroz Srbiju.

Dve zemlje će takođe udvostručiti kapacitet interkonektora svojih elektroenergetskih sistema, a očekuje se da će projekat biti završen za šest do osam godina.

Mali je rekao da će Srbija, koja je gotovo potpuno zavisna od ruskom gasa, do oktobra imati ukupno tri milijarde kubnih metara u skladištima, uključujući i ona u Mađarskoj.

Sijarto je ponovio da Mađarska neće podržati predlog Evropske unije za naftni embargo Rusiji dok se ne pronađe rešenje koje će osigurati energetsku bezbednost Mađarske. Budimpešta je rekla da će joj trebati oko 750 miliona evra kratkoročnih ulaganja za nadogradnju rafinerija i proširenje naftovoda, kao i milijarde evra za odvajanje svoje ekonomije od ruske nafte.

Izvor: SEEbiz

Tags
Back to top button