Vlada ograničava cenu: Kilogram šećera 89 dinara? – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Vlada ograničava cenu: Kilogram šećera 89 dinara?

Vlada Srbije sutra će izmeniti važeću uredbu koja se odnosi na ograničenje cena namirnica, čime će biti ograničena i cena šećera – najverovatnije na 89 dinara za kilogram.

Ova izmena važiće za sva pakovanja, bez obzira da li se prodaje u ambalaži od kilograma ili u džakovima.

Šećera danima nema u trgovinama, a cena mu je, po važećoj uredbi, u maloprodaji ograničena na nivo od 15. novembra 2021. godine. To u praksi znači da svaka trgovina u svojim rafovima sme da drži “svoje” cene šećera koje je imala na dan 15. novembra – ni dinar veće.

Problem je što se ovo ograničenje primenjivalo samo na šećer u ambalaži od kilograma, dok se cena šećera u ostalim pakovanjima slobodno formirala.

To je dovelo do situacije da se šećer u kesama od kilogram najviše tražio, jer je bio – najjeftiniji. A potom i do nestašica u trgovinama.

Da će cena šećera biti ograničena, bez obzira na pakovanje, juče je u Davosu najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je, govoreći o nestašici šećera u prodavnicama, rekao da je u Srbiji zaštićena cena šećera u pakovanju od jednog kilograma i da “onda oni koji rade sa šećerom, poput pčelara ili destilera, dogovore sa poslovođama da kupe veće količine tog jeftinijeg šećera, zbog čega će biti zaštićena cena šećera bez obzira na pakovanje”.

Izvor: N1

Tags
Back to top button