Turska lira sve slabija, za sedam dana pala 20% – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSVE VESTI

Turska lira sve slabija, za sedam dana pala 20%

Kurs turske lire pao je za još osam posto nakon što je predsednik Erdogan stao u odbranu centralne banke koja je prošle sedmice oštro snizila referentnu kamatu, prenosi Tanjug.

Centralna banka Turske je prošlog četvrtka snizila referentnu kamatnu stopu za 100 baznih poena na 15 procenata, što je znatno ispod inflacije od 20 posto, te nagovestila njeno dalje smanjenje.

Erdogan je poručio da će pobediti u svom “ratu za ekonomsku nezavisnost” uprkos brojnim kritikama i molbama da preokrene kurs.

Turska valuta je pala u utorak na 12,49 lira prema dolaru, na novi najniži nivo nakon “proklizavanja” tokom poslednjih 11 uzastopnih sesija. Ove godine je izgubila 40 posto vrednosti, uključujući pad od gotovo 20 procenata od početka prošle sedmice, javlja Reuters.

Prema evru, turska valuta je potonula na novi rekordni minimum od 13,4035 lira.

Erdogan je, navodi britanska agencija, izvršio pritisak na centralnu banku da se okrene agresivnom ciklusu monetarnog ublažavanja u cilju, kako kaže, podsticanja izvoza, investicija i otvaranja radnih mesta, bez obzira na rast inflacije na gotovo 20 posto i ubrzanju deprecijacije nacionalne valute, što erodira zarade Turaka.

Bivši zamenik guvernera centralne banke Semih Tumen, koga je Erdogan smenio prošlog meseca, pozvao je na hitan povratak politici koja štiti vrednost lire.

“Ovaj iracionalni eksperiment koji nema šanse da uspe mora se odmah napustiti i moramo se vratiti kvalitetnoj politici koja štiti vrednost turske lire i prosperitet turskog naroda”, napisao je Tumen na Twitteru.

Lira ove godine beleži daleko najlošiji rezultat među valutama uglavnom zbog, kako kažu analitičari, “nepromišljenog i preuranjenog monetarnog popuštanja”.

Prinos na referentnu 10-godišnju državnu obveznicu porastao je iznad 21 posto prvi put od početka 2019. godine. Vrednost turskih državnih obveznica denominovanih u dolarima pala je za više od jednog centa na ranom trgovanju u utorak.

Usled pada lire, glavni indeks akcija na berzi u Istanbulu je skočio 1,5 posto zbog neočekivano jeftinih procena njihove vrednosti.

Tags
Back to top button