U susret preuzimanju Komercijalne: Banka Poštanska štedionica u BiH ostvarila prihod od 1,95 miliona KM – Bankar.rs
ANALIZEBANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

U susret preuzimanju Komercijalne: Banka Poštanska štedionica u BiH ostvarila prihod od 1,95 miliona KM

U slučaju prodaje 100 posto akcija Komercijalne banke Banja Luka srpskoj Banci Poštanskoj štedionici nije obavezna prijava koncentracije, navodi se u mišljenju Konkurencijskog veća BiH datom na osnovu zahteva beogradske banke.

Konkurencijkoo veće je analizom podataka utvrdilo da u ovom slučaju nije ispunjen uslov iz Zakona o konkurenciji koji se odnosi na ukupni godišnji prihod svakog od najmanje dva privredna subjekta učesnika koncentracije ostvaren prodajom roba i /ili usluga na tržištu Bosne i Hercegovine od najmanje 8.000.000 KM po završnom računu u godini koja je prethodila koncentraciji, odnosno njihovo zajedničko učešće na relevantnom tržištu veće od 40 posto.

U mišljenju se konstatuje da Banka Poštanska štedionica ne obavlja poslovanje u Bosni i Hercegovini, a jedini prihod koji je ostvarila na tržištu Bosne i Hercegovine u toku prethodne finansijske godine je prihod po osnovu kamate na dugoročne obveznice koje je izdala Republika Srpska i on je iznosio 1.955.600 KM.

Istovremeno, Komercijalna banka je u prethodnoj godini ostvarila prihod veći od 8.000.000 KM, a to se odnosi i na ostale članice NLB Grupe koje posluju na teritoriji Bosne i Hercegovine i koje su povezana lica (Komercijalna banka a.d. Banja Luka, NLB Banka d.d. Sarajevo i NLB Banka ad. Banja Luka).

Kriterij zajedničkog učešća od najmanje 40 posto na tržištu Bosne i Hercegovine nije ispunjen budući da, prema podacima navedenim u Izveštaju Agencije za bankarstvo Republike Srpske o stanju u bankarskom sistemu RS u 2020. godini, Komercijalna sa još dve banke pripada najmanjoj grupi banaka u Republici Srpskoj prema veličini bruto bilansne aktive, i to grupi sa bruto aktivom ispod 700 miliona KM i koje zajedno imaju učešće od 14,1 posto u ukupnoj bruto aktivi bankarskog sektora, 14,5 % u ukupnim kreditima, 13,6 posto u ukupnim depozitima, te zapošljavaju 20,5 posto od ukupnog broja zaposlenih u bankarskom sektoru.

Prodaja 100 posto Komercijalne banke Banja Luka trebalo bi da se obavi direketnom prodajom akcija. Ovom poslu prethodio bi otkup 0,0196 posto akcija u vlasništvu NLB-a kojim bi Komercijalna banka povećala vlasnički udeo Banci na 100 posto.

Banka Poštanska štedionica predala je u septembru neobavezujuću ponudu za kupovinu Komercijalne banke Banja Luka, te je za očekivati skoru realizaciju kopoprodaje.

Po zaključenju ugovora o kupoprodaji, Banka Poštanska štedionica ima obavezu i da Komisiji za zaštitu konkurencije u Republici Srbiji prijavi koncentraciju.

Indikator

Tags
Back to top button